Peste 800 de copii din R. Moldova au fugit de acasă în 2020. Dintre acești, 6 sunt în continuare dispăruți

  • 21 Martie 2021 19:24
Peste 800 de copii din R. Moldova au fugit de acasă în 2020. Dintre acești, 6 sunt în continuare dispăruți

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor Străzii. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conștiința comunității, responsabilitatea fiecărei națiuni și a fiecăruia dintre noi de a respecta și promova drepturile fundamentale ale copiilor și, mai ales, ale copiilor străzii, se arată într-un comunicat al poliției.

Pe parcursul anului 2020, 835 (870 în 2019) de copii au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care 629 (2019-629) de copii au plecat din propria familie, iar 206 (2019-241)  au plecat din instituțiile unde au fost plasați.

Cei mai expuși la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenței, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este  între 13 și 16 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural. 

Totodată, 379 (405-2019) de copii au plecat de la domiciliu sau din serviciul de plasament pentru prima dată,  466 (463-2019)  au plecat repetat, iar  77 (2019-68) de copii au plecat în grup. 

Ca urmare a  acțiunilor  întreprinse de polițiști, 562 de copii  au fost găsiți  în decurs de 24 ore 105  copii timp de  48 de ore,  102 copii au fost depistați după 48 ore, iar  3 copii au fost găsiți decedați. Totodată, din numărul total de copii care au abandonat domiciliul în perioada de 12 luni ale anului 2020,  nu au fost depistați.

De asemenea,  au fost referite 678 (2019-627) de cazuri, fiind întocmite și remise fișe de sesizare în adresa organelor abilitate în protecția copilului.

Concomitent, au fost pornite 13 (2019-38) cauze penale, în baza art. 201/2 CP al RM, în privința părinților care și-au exercitat necorespunzător obligațiunile părintești.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămân a fi lipsa supravegherii din partea părinților, teama de reacția părinților față de situația școlară sau față de o greșeală comisă de copil, intenția de a câștiga bani, din cauza situației materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice și emoționale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenția de a se întreține autonom și de a câștiga bani prin munca sezonieră, influența anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinților la muncă în străinătate. 

În acest context,  Poliția vine cu un apel către cetățeni: în cazul identificării în stradă a unor copii cu semne de neglijență, care practică cerșitul, sau  cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor în familie, apelați 112 sau sesizați autoritatea tutelară locală (primarul, asistentul social), apelați Serviciul Telefonul copilului 116 111, serviciile care pot interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.

 În cazul nefericit al unei dispariții, trebuie să cunoașteți faptul că primele ore de după eveniment sunt esențiale pentru soluționarea cu succes a cauzei.

Dacă s-a constatat abandonul de domiciliu al copilului, IGP recomandă părinților, reprezentanților legali și tutori/curatori care exercită obligațiunile de întreținere, educație și supraveghere a copiilor ca aceștia:

Să poată oferi următoarele informații: numele, prenumele, datele de stare civilă, adresa și numărul de telefon, calitatea în care face sesizarea privind dispariția minorului (părinte, tutore, rudă, vecin),  vârsta minorului, semnalmente, semne particulare, date cât mai exacte privind ora, locul și circumstanțele dispariției copilului; 

Să prezinte informația referitor la prietenii cu care, de obicei, copilul își petrece timpul, datele de contact etc.; 

Să verifice la domiciliu dacă, eventual, copilul nu a lăsat vreun mesaj, dacă au dispărut careva lucruri sau bunuri din casă;

Să prezinte eventuala existență a unor probleme de ordin medical ce ar putea periclita viața/sănătatea copilului, să-și exprime orice suspiciune privind starea de pericol în care s-ar putea afla copilul sau orice bănuială/supoziție care ar putea deveni semnificativă în clarificarea circumstanțelor dispariției.

Pe parcursul anului 2020,  mii de copii au participat la sesiunile de informare privind abordarea fenomenului disparițiilor voluntare și a riscurilor pe care acest comportament le are.    

Ziua Internațională a Copiilor Străzii a fost stabilită în 1998, prin rezoluția Forumului Internațional „Prietenii Copiilor Străzii”, desfășurat la Varșovia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău