Peste 70 la sută din numărul celor infectați în prezent cu viroze în R. Moldova sunt copii cu vârsta de până la 14 ani

  • 14 Decembrie 2022 12:28
Peste 70 la sută din numărul celor infectați în prezent cu viroze în R. Moldova sunt copii cu vârsta de până la 14 ani

Peste 70 la sută din numărul celor infectați în prezent cu viroze în Rep. Moldova sunt copii cu vârsta de până la 14 ani. Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, situația este considerată mai îngrijorătoare acum comparativ cu anii precedenți, deoarece portul de mască este neglijat, iar numărul de vaccinări antigripale este într-o creștere lentă, transmite Radio Chișinău.

 Personalului medical, profesorilor, polițiștilor, prestatorilor de servicii care au contact cu publicul, ar trebui să li se administreze vaccinul antigripal, au recomandat experții în sănătate. 

Autoritățile sanitare au înregistrat o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate cu viroze respiratorii, în special în rândul copiilor. Specialiștii recomandă protecție și vigilență prin vaccinare, spune virusologul de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alina Druc:

„Astfel în săptămâna 49, în perioada 5-11 decembrie au fost înregistrate pe teritoriul Rep. Moldova 103 cazuri de gripă sezonieră, dintre care 76 cazuri în municipiul Chișinău. Grupa de vârstă cea mai afectată au fost copiii de 0 – 14 ani, fiind 73 % din totalul persoanelor infectate cu virusul gripal. În laboratoarele ANSP au fost investigat 351 de probe la prezența virusurilor gripale. Astfel în 30 de probe au fost pozitive la prezența virusului gripal de tip A și B. Privitor la infecțiile acute ale căilor superioare, nivelul morbidități din aceste infecții este  de intensitate medie. Astfel, au fost înregistrate 13 195, ceea ce constituie 507 cazuri la 100 mii populație”, spune virusologul de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alina Druc.

Medicul de familie, Pavel Secrieru, a spus pentru Radio Chișinău, că în această perioadă virusul are o viteză de propagare a infecției foarte mare. Astfel, contactul cu ceilalți este prețios, și în caz de infecție, medicul recomandă protecție prin mască și izolare la domiciliu:

„La vaccinare sistematică sistemul imun recunoaște mai ușor virusul în caz că se întâlnește cu el. Astfel vaccinarea specifică antigripală se face prin vaccinare. Profilaxia nespecifică dar foarte eficace este excluderea contactului cu omul bolnav”, a spus Pavel Secrieru.

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut și în Chișinău. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplimentate locurile în spitale și echipele medicale, după cum a comunicat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă.

„Spitalele municipale, și mă refer la spitalul clinic numărul 1, și secțiile inaugurate la spitalul de copii „Valentin Ignatenco” sunt în continuare arhipline. Am cooperat cu colegii de la Institutul Mamei și Copilului au fost deschise suplimentar patru secții pentru aceste viroze. Facem față cu mare presiune”, a comunicat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă.

Potrivit specialiștilor, copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Părinții sunt îndemnați ca la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament în faza incipientă a bolii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău