Peste 682 de mii de pensionari vor primi pensii indexate, din 1 aprilie 2020

  • 31 Martie 2020 14:52
Peste 682 de mii de pensionari vor primi pensii indexate, din 1 aprilie 2020

Toate pensile vor fi indexate cu 4,83%, din 1 aprilie 2020. Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, comunică Casa Națională de Asigurăti Sociale într-un comunicat de presă citat de IPN.

La 1 aprilie vor fi indexate pensiile pentru 682194 de beneficiari. Indexarea este prevăzută pentru toate pensiile stabilite și recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii, pensiile pentru vechime în muncă, pensiile funcționarilor publici și pensiile colaboratorilor vamali.

Vor mai fi indexate pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Mecanismul de indexare a fost aplicat și pentru plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenite ca urmare a unui accident de muncă și boli profesionale și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor catastrofei Cernobâl.

Astfel, din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1131 de lei, în urma aplicării coeficientului de indexare de 4,83% asupra cuantumului pensiei minime în vigoare până la această dată – 1079 de lei.

Totodată, în cazul unei dizabilități severe cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi de 848 de lei, în cazul unei dizabilități accentuate – 792 de lei, iar în cazul unei dizabilități medii – 565 de lei.

Începând cu 1 aprilie, sunt recalculate alocațiile sociale de stat pentru 63581 beneficiari și alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru 14146 beneficiari, reieșind din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate severă, accentuată și medie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău