Peste 6500 de persoane participă în programul național pentru studiul limbii române

  • 15 August 2023 15:56
Peste 6500 de persoane participă în programul național pentru studiul limbii române

Peste 6500 de persoane s-au înscris la cursurile de gratuite de limbă română care sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în mai multe regiuni din Republica Moldova, în cadrul programului național aprobat pentru anii 2023-2025. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, într-o conferință de presă, transmite IPN.

„Ministerul anul acesta a lansat programul național pentru studiul limbii române și ne bucurăm foarte mult să avem peste 6500 de cetățeni care și-au manifestat interesul pentru a studia limba română și sunt astăzi încadrați în program”, a spus ministrul educației.

Potrivit lui Dan Perciun, pentru finanțarea programului național de studiere a limbii române au fost identificate resurse de circa 10 milioane de lei.

„Credem că este foarte important să oferim oportunitatea pentur alolingvi, pentru cei care nu vorbesc astăzi limba română, să o învețe, și ne bucurăm că am reușit să identificăm resurse de circa 10 milioane de lei anul acesta pentru a finanța un Program Național de studiere a limbii române, care cred că este cel mai bun omagiu pentru limbă”, a declarat Dan Perciun.

Cursurile de limbă română, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, au început în mai multe localități ale țării în luna iulie, simultan în 45 de instituții de învățământ din Bălți, Chișinău, UTA Găgăuzia și Taraclia. Circa 2500 de persoane participă la cursuri în prima etapă, în perioada 3 iulie - 17 septembrie 2023. A doua etapă, la care este preconizată participarea a circa 4000 de persoane, va fi organizată în perioada 25 septembrie – 3 decembrie 2023.

La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Înscrierea la program a avut loc în perioada 5-26 mai 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău