Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns pe piețe din Germania

  • 30 Octombrie 2019 13:00
Peste 600 de tone de prune moldovenești au ajuns pe piețe din Germania

Peste 600 de tone de prune au livrat în Germania, în sezonul curent, întreprinderi din Asociația “Moldova Fruct”. Prunele moldovenești au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative nemțești de marketing, transmite MOLDPRES.

Relațiile comerciale dintre producătorii moldoveni și importatorii germani au fost stabilite cu ajutorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM).

„La inițiativa proiectului APM, un reprezentant al cooperativei germane a venit în Moldova și a vizitat câțiva membri ai “Moldova Fruct”. Am văzut produsele, condițiile de depozitare, ambalare și sortimentul. Ulterior, membrii Asociației au venit într-o vizită de studiu în Germania. În urma relațiilor stabilite, cooperativa noastră a importat de la membrii “Moldova Fruct” șase tone de cireșe, 2,5 tone de caise și mai mult de 600 tone de prune”, a explicat Halder Kurt, reprezentant al cooperativei germane.

Nemții au apreciat calitatea fructelor din Moldova și susțin că “ar dori să extindă importul de fructe din Republica Moldova”.

La rândul lor, membrii “Moldova Fruct” care au exportat în anul curent pe piața europeană au menționat că sunt necesare mai multe acțiuni care ar trebui întreprinse de autorități pentru a facilita exportul de fructe autohtone în UE.

“Prioritar, este nevoie de negociat majorarea contingentelor tarifare pentru prunele moldovenești exportate în UE, care, conform Acordului de Liber Schimb dintre R. Moldova și UE, este în prezent de zece mii de tone. Or, taxele vamale pentru un camion de prune exportate în UE în afara cotelor ajung până la 2800 de euro”, indică surse de la Asociația “Moldova Fruct”.

Republica Moldova produce anual o cantitate de peste 90 mii tone de prune. În anul 2018, pe piața Uniunii Europene au ajuns mai mult de 15 mii tone de prune, iar din recolta anului 2019 până în prezent au fost exportate 19 mii tone de prune.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău