Peste 60 de țări așteptate la conferința privind reconstrucția Ucrainei

  • 18 Iunie 2023 10:00
Peste 60 de țări așteptate la conferința privind reconstrucția Ucrainei

Responsabili din peste 60 de țări și sute de lideri ai marilor companii globale sunt așteptați săptămâna viitoare la Londra pentru a doua Conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei, a anunțat sâmbătă guvernul britanic, notează Agerpres.

„Reconstrucția economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară", urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea acestui eveniment care va avea loc miercuri și joi.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferință.

"Curajul Ucrainei pe câmpul de luptă trebuie să meargă mână în mână cu viziunea sectorului privat de a ajuta țara să se reconstruiască și să se recupereze", urmează să mai spună liderul britanic, susținător de la primele ore al Kievului, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Această conferință privind reconstrucția, la care vor participa și ONG-uri, este a doua organizată de la începutul războiului, după cea desfășurată anul trecut la Lugano, în Elveția.

Printre liderii politici așteptați se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american, Antony Blinken, sau șefa diplomației franceze, Catherine Colonna.

La peste un an de la începutul războiului, Banca Mondială a evaluat nevoile imediate ale Ucrainei la 14 miliarde de dolari pentru a repara daunele provocate de lupte.

Dar redresarea economiei țării va costa 441 de miliarde de dolari, conform unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, Uniunii Europene și guvernului ucrainean. O sumă care urmează să crească odată cu continuarea conflictului.

Miza acestui eveniment este și de a mobiliza sectorul privat alături de marile instituții financiare internaționale.

Cu ocazia conferinței, Regatul Unit va dezvălui o serie de inițiative în domeniul tehnologiei de vârf și al energiei verzi pentru a facilita cooperarea dintre companiile ucrainene și britanice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău