Peste 60 de lideri din toată lumea se reunesc la Paris pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial

  • 09 Noiembrie 2018 13:12
Peste 60 de lideri din toată lumea se reunesc la Paris pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial

Peste 60 de lideri politici din întreaga lume, președinți și șefi de guverne, printre care președintele SUA, Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, și alți lideri ai țărilor beligerante participă la sfârșitul acestei săptămâni, la Paris, la evenimentele legate de împlinirea a 100 de ani de la semnarea Armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, conform agențiilor de presă, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

La 10 noiembrie, cu o zi înainte de comemorările ce se vor desfășura la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, vor participa la o ceremonie organizată în apropiere de Compiegne, în nordul Franței, locul unde a fost semnat Armistițiul ce a dus la încheierea Marelui Război la 11 noiembrie 1918.

Ceremonia principală se va desfășura la Arcul de Triumf din Paris, duminică 11 noiembrie, la ora 11.00, fiind marcat cu exactitate momentul în care tunurile au tăcut pe toate fronturile europene, după 4 ani de ostilități între Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman) și Antantă (Franța, Anglia și Imperiul Rus, alianță la care aderă și România din august 1916).

Mai târziu, în cursul aceleiași zile, participanții vor fi invitați și la Forumul Păcii, aflat la prima ediție și care va fi inaugurat printr-un discurs susținut de Angela Merkel. Franța dorește ca Forumul Păcii se devină o conferință internațională multilaterală dedicată păcii, care să fie organizată în fiecare an.

La începutul lunii noiembrie, președintele Emmanuel Macron și-a dedicat o săptămână unui turneu în fostele teatre de operațiuni ale Primului Război Mondial din Franța, inclusiv la Verdun, scena unei sângeroase bătălii soldate cu cel puțin 700.000 de morți. Prin acest turneu, președintele Macron dorește să aducă un omagiu capacității extraordinare a poporului francez de a reconstrui și de a lua totul de la zero după un astfel de război, conform președinției franceze.

O ședință specială de guvern va fi desfășurată la Charleville-Mezieres, în Ardeni, o zonă ce a cunoscut foarte multe distrugeri în timpul Marelui Război și care în prezent se confruntă cu o criză legată de dezindustrializare însoțită și de o rată mare a șomajului.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a participat, de asemenea, la un concert al prieteniei franco-germane organizat la 4 noiembrie la Strasbourg, oraș ce face parte din regiunea Alsacia, ce a revenit Franței în 1918, după ce a fost anexată de Prusia în 1870.

La ceremoniile de la Paris au fost invitați doar reprezentanți ai statelor care au trimis trupe pe fronturile Marelui Război sau au participat la efortul economic de război, conform președinției franceze care a explicat astfel de ce țări precum Arabia Saudită nu vor fi reprezentate la ceremonii.

Ziua Armistițiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta și Puterile Centrale la Compiegne, Franța, eveniment ce a marcat încetarea ostilităților pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial și a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a 11-a oră a celei de-a 11 zile din a 11-a lună a anului 1918. Inițial, acest armistițiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităților a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.

Data de 11 noiembrie este o sărbătoare națională în Franța și a fost declarată zi de sărbătoare și de alte state care au făcut parte sau care au fost aliate Antantei. Ziua Armistițiului nu este sărbătorită în Germania unde, în schimb, începând cu anul 1952, în duminica din noiembrie care pică cel mai aproape de ziua de 16 noiembrie este marcată o zi de doliu pentru soldații căzuți în Primul Război Mondial, "Volkstrauertag".

Prima Zi a Armistițiului a fost celebrată la Palatul Buckingham în seara de 10 noiembrie 1919, pe când regele George al V-lea a organizat un "Banchet în Onoarea Președintelui Republicii Franceze". Banchetul a fost urmat, a doua zi, de alte ceremonii dedicate Armistițiului și desfășurate în cadrul Palatului Buckingham.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău