Peste 50% dintre chinezii adulți sunt supraponderali și obezi
-
23 Decembrie 2020 16:44
Mai mult de jumătate dintre chinezii adulți sunt supraponderali și obezi, potrivit unui raport oficial publicat miercuri, care afirmă că evoluția accelerată a acestui fenomen are drept cauze creșterea nivelului de trai, absența exercițiilor fizice și presiunile de la locul de muncă, informează AFP.
China cunoaște de 40 de ani o dezvoltare economică fenomenală, însoțită de schimbări profunde ale obiceiurilor alimentare, marcate la rândul lor de o abundență a produselor alimentare, care au devenit mai bogate din punct de vedere nutritiv și mai ieftine.
Procentul cumulat al adulților chinezi supraponderali (34,3%) și obezi (16,4%) a depășit pentru prima dată pragul de 50%, potrivit "Raportului pe 2020 despre nutriție și boli cronice", prezentat de Ministerul Sănătății din această țară.
Aceste procente au crescut cu 4,2%, respectiv cu 4,5% în raport cu anul 2012.
Diferența este însă și mai impresionantă atunci când datele sunt comparate cu cele din 2002: doar 29,9% dintre chinezii adulți erau pe atunci supraponderali și obezi - contra 50,7% în prezent.
"Acest fenomen se explică prin absența activităților sportive, presiunile psihice - de ordin profesional sau care țin de viața privată - dar și prin raportul nesănătos și dezechilibrat dintre muncă și odihnă", a declarat Wang Dan, o nutriționistă din orașul Harbin.
Tot mai mulți tineri chinezi devin la rândul lor supraponderali, iar aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse în intervalul 6-17 ani sunt afectați de acest fenomen (contra 16% în 2012).
"Mulți copii din China sunt crescuți de bunicii lor. Odată cu creșterea nivelului de trai, bunicii cred adeseori în această idee: 'cu cât îi hrănim mai mult, cu atât mai bine!'", a adăugat specialista chineză.
Persoanele supraponderale prezintă un factor de risc sporit pentru boli cardiovasculare, diabet și cancer. Fenomenul poate fi deci considerat un sinonim pentru o viitoare presiune care va fi exercitată asupra sistemului național de sănătate.
Consecință a acestui fenomen, noua greutate medie a chinezilor (69,6 kilograme) și a chinezoaicelor (59 de kilograme) afișează creșteri cu 3,4 kilograme, respectiv cu 1,7 kilograme în raport cu anul 2012.
Un alt aspect care se desprinde din raportul publicat miercuri: înălțimea medie a locuitorilor din China este de asemenea în creștere.
Acest parametru a ajuns de acum la 169,7 centimetri (+2,6 centimetri în raport cu 2012) pentru bărbați și la 158 de centimetri (+2,2 centimetri în raport cu 2012) pentru femei.
În ultimii ani, fenomenul obezității s-a intensificat considerabil la nivel nivel mondial, inclusiv în țările în curs de dezvoltare, în contextul în care aproximativ 2 miliarde de persoane de pe Terra sunt supraponderale sau obeze. În Statele Unite, țara cel mai grav afectată de acest fenomen, obezitatea aproape că s-a dublat în rândul populației naționale pe parcursul ultimelor patru decenii.
Sursa:Agerpres