Peste 5000 de lucrători medicali din asistența medicală primară sunt pe prima linie de luptă cu virusul COVID-19

  • 12 August 2020 11:35
Peste 5000 de lucrători medicali din asistența medicală primară sunt pe prima linie de luptă cu virusul COVID-19

Îngrijirea pacienților și oferirea ajutorului medical sunt prerogativele după care se ghidează zilnic medicii de familie și asistenții medicali de familie, care continuă să fie pe prima linie de luptă cu pandemia.

Încă de la începutul acesteia, medicii de familie au dat dovadă de profesionalism și o gestionare corectă a supravegherii persoanelor aflate în regim de autoizolare, monitorizarea stării de sănătate a persoanele care întruneau definiția de caz și chemarea primului ajutor pentru a salva vieți omenești.

Începând cu data de 10 aprilie, a fost dat start tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19, în conformitate cu prevederile Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus tip nou (COVID-19)”.

Medicii de familie și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la pacienți la domiciliu, conform ghidurilor și instruirilor organizate de MSMPS, precum și stabilirea tratamentului pentru aceștia, în funcție de rezultat. De către echipele mobile au fost prelevate la domiciliu circa 6200 de probe primare și circa 8400 de probe de control.

În perioada pandemiei, rolul medicilor de familie este considerabil, aceștia fiind  implicați atât în testarea, tratarea și supravegherea pacienților infectați cu noul coronavirus care primesc tratament la domiciliu, precum și continuarea prestării serviciilor medicale: imunizarea; supravegherea copiilor, gravidelor; monitorizarea și tratarea pacienților cu maladii cronice; realizarea examenelor medicale profilactice.

Totodată, aceștia sunt implicați în recrutarea donatorilor de plasmă covalescentă pentru pacienții cu forme grave și extreme de grave de COVID-19.

La ora actuală, în tratament activ la domiciliu se află în continuare 3062 pacienți cu forme ușoare de COVID–19, iar 7273 persoane au finalizat tratamentul, fiind monitorizate în continuare de către medicii de familie.

În Republica Moldova activează 1591 medici de familie și 3932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociații Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie și 264 Centre de Sănătate rurale. Totodată, 25 de prestatori își exercită independent profesiunea de medic de familie și 12 prestatori sunt privați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău