Peste 40 de lideri europeni se reunesc la Praga pentru a discuta despre securitate și energie

  • 06 Octombrie 2022 09:25
Peste 40 de lideri europeni se reunesc la Praga pentru a discuta despre securitate și energie

Peste 40 de lideri din întreaga Europă sunt așteptați joi la Praga pentru prima reuniune a platformei Comunitatea Politică Europeană (CPE), relatează DPA.

Noul forum are ca scop îmbunătățirea cooperării între țările europene dincolo de granițele UE și, în afară de membrii blocului comunitar, mai cuprinde țări precum Marea Britanie, Turcia sau statele din Balcanii de Vest și din regiunea Caucaz.

Premierul ucrainean Denis Șmihal urmează să fie prezent la reuniune, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski va intra prin legătură video.

Liderii europeni vor discuta despre provocările economice generale, precum și despre schimbările climatice, criza energiei și invazia rusă din Ucraina.

Discuțiile vor fi urmate de întâlniri bilaterale, transmite Agerpres.

Premierul britanic Liz Truss va discuta despre migrație cu liderii Franței și Olandei, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.

Pentru că se așteaptă ca la reuniune să participe deopotrivă reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului, sunt în derulare eforturi diplomatice pentru a facilita o întâlnire între cei doi, a declarat presei la Bruxelles un oficial al UE.

Cele două foste republici sovietice sunt în dispută de decenii în legătură cu controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah. În 2020, au reizbucnit luptele. Iar recent, la mijlocul lunii septembrie, un atac al Azerbaidjanului a dus la moartea a peste 200 de persoane de ambele părți.

Vineri, cele 27 de state membre ale UE vor avea un summit informal la Praga.

Discuțiile, la care va lua parte și Zelenski prin legătură video, ar urma să se concentreze pe sprijinul UE pentru Ucraina și consecințele asupra economiei și pieței energetice europene ale războiului declanșat de Rusia.

Reuniunea de vineri nu ar urma să ducă la rezultate concrete, fiind considerată una pregătitoare pentru un summit la Bruxelles mai târziu în această lună. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău