Peste 36 de mii de decese s-au înregistrat anul trecut în Republica Moldova

  • 24 Mai 17:06
Peste 36 de mii de decese s-au înregistrat anul trecut în Republica Moldova

Peste 36 de mii de decese s-au înregistrat anul trecut în Republica Moldova. Cifra este în descreștere cu mai bine de 9 mii de cazuri față de 2021, transmite IPN cu referire la datele provizorii oferite de Biroul Național de Statistică.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, 58 % din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, 16% de tumorile maligne, 7,5% de bolile aparatului digestiv, 5% de accidente, intoxicații și traume, 4,3% de bolile aparatului respirator și 9,6% de alte cauze (preponderent decese cauzate încă de COVID-19).

Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 13,3 p.p. mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

Discrepanțe majore între sexe au fost observate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului respirator, însă în acest caz fiind observată o „supramortalitate masculină”. Numărul bărbaților decedați în urma accidentelor, intoxicațiilor și traumelor este de 3,5 ori mai mare comparativ cu numărul femeilor decedate din aceeași cauză, decesele datorate bolilor aparatului respirator de 2,2 ori, cele cauzate de tumorile maligne de 1,4 ori, iar cele asociate bolile aparatului digestiv de 1,3 ori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău