Peste 3.100 de familii au primit vouchere pentru a-și procura frigidere și mașini de spălat noi

  • 23 Octombrie 20:00
Peste 3.100 de familii au primit vouchere pentru a-și procura frigidere și mașini de spălat noi

Un număr de 3116 familii din Republica Moldova au beneficiat de vouchere în valoare de până la șapte mii de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și eficiente energetic. Suportul a fost acordat în cadrul primei sesiuni a Programului de vouchere finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene și implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și Ministerul Energiei, transmite MOLDPRES.

Beneficiarii au achiziționat 1.700 frigidere și 1.416 mașini de spălat rufe eficiente energetic.

Sesiunea, desfășurată în perioada 30 septembrie - 20 octombrie, a oferit vouchere de 7.000 de lei pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică extremă și de 6.000 de lei pentru cei cu vulnerabilitate foarte ridicată. 

Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii au oferit în schimb electrocasnice vechi din aceeași categorie, care urmează a fi reciclate.

Prioritate la program au avut familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale și cele în etate. Potrivit CNED, gospodăriile vor beneficia, în urma înlocuirii electrocasnicilor vechi, de economii semnificative la facturi pe termen lung.

Acest program demonstrează că eficientizarea consumului de energie în gospodăriile casnice și protecția mediului pot merge mână în mână. Este o inițiativă care a accentuat capacitatea de a aduce beneficii cu impact direct și rapid asupra facturilor la energie a beneficiarilor, contribuind la reducerea sărăciei energetice a beneficiarilor”, a declarat Ion Muntean, directorul CNED.

CNED a anunțat că va continua să lanseze sesiuni noi de acordare a voucherelor.

Programul de vouchere pentru electrocasnice a fost lansat pe 30 septembrie. Acesta este implementat de CNED, cu susținerea Ministerului Energiei și cu finanțare din bugetul de stat. Pe termen lung, Programul va contribui la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.

Anul trecut, în Republica Moldova a fost implementat Programul pilot „Rabla pentru electrocasnice”, prin intermediul căruia mai mulți cetățeni au beneficiat de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Acesta a avut un buget de 5,8 milioane de euro și a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău