Peste 2.200 de militari din mai multe state, inclusiv din Republica Moldova, vor participa la exercițiul „Sea Shield 24”, care se va desfășura la Marea Neagră

  • 05 Aprilie 18:52
Peste 2.200 de militari din mai multe state, inclusiv din Republica Moldova, vor participa la exercițiul „Sea Shield 24”, care se va desfășura la Marea Neagră

Peste 2.200 de militari din mai multe state și 135 de mijloace tehnice vor participa, timp de două săptămâni, la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”, care se va desfășura la Marea Neagră, în zona costieră și în Delta Dunării, transmite News.ro.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au anunțat, vineri, că Forțele Navale Române organizează, în perioada 8 – 21 aprilie, exercițiul multinațional „Sea Shield 24”, la care vor lua parte 12 state aliate și partenere, precum Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

De asemenea, vor participa și celelalte categorii de forțe din Armata României, precum și structuri din sistemul național de apărare.

“Peste 2.200 de militari și 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni) se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Ei au adăugat că exercițiul multinațional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucție 2024, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

“Totodată, se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe.

Prima ediție a Exercițiului multinațional „Sea Shield” a avut loc în anul 2015, scenariile acestuia fiind adaptate continuu pentru a răspunde, rapid și eficient, la întregul spectru de amenințări la adresa securității și stabilității regionale”, au mai precizat reprezentanții MApN.

Ceremonia de deschidere a exercițiului se va desfășura în data de 8 aprilie, între orele 08.50 – 10.00, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău