Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova alegeri libere, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

  • 21 Iulie 2019 09:30
Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova alegeri libere, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere și corecte, transmite AFP.

Oamenii au ieșit în stradă la apelul opoziției după ce autoritățile ruse au invalidat înregistrarea a aproximativ 60 de candidați la alegerile parlamentare din Moscova, un scrutin planificat pentru luna septembrie.

"Este evident cel mai mare miting al opoziției din ultimii ani", a declarat opozantul Kremlinului și bloggerul anticorupție Alexei Navalny, prezent în stradă alături de aliați ai săi.

Potrivit ONG-ului White Counter specializat în numărarea protestatarilor, cel puțin 22.500 de persoane s-au adunat la acest miting autorizat.

Într-un discurs adresat mulțimii, Navalny, în vârstă de 43 de ani, a cerut autorităților să-i înregistreze pe toți candidații până sâmbăta următoare, în caz contrar promițând o nouă demonstrație de amploare în fața primăriei.

Avocata Liubov Sobol, în vârstă de 31 de ani, apropiată a lui Navalny și exclusă de la scrutin, s-a declarat convinsă de victorie. "Nu vom renunța!", a spus ea.

De asemenea exclus de la scrutin, opozantul Dmitri Gudkov a acuzat autoritățile de furtul voturilor alegătorilor, dar și al viitorului lor. "Am trăit într-o țară ocupată timp de 20 de ani", a spus fostul deputat.

După o procedură de verificare, Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidați, inclusiv aproape toți independenții, invocând vicii de formă sau nereguli pe care aceștia din urmă le denunță ca fiind fabricate în totalitate.

Moscoviții sunt chemați să voteze la 8 septembrie în alegerile locale și regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputați ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Potrivit legii, candidații independenți ar trebui să adune semnăturile a cel puțin 3% din alegătorii lor potențiali în fiecare dintre cele 45 de districte ale Moscovei, respectiv între 4.500 și 5.000 de persoane, pentru dreptul de a candida.

Dar candidații opoziției care au reușit să îndeplinească aceste cerințe au fost indignați de o procedură de verificare opacă care i-a descalificat și i-a favorizat pe candidații pro-putere.

Lipsită de participarea la alegeri mai importante, cum ar fi alegerile prezidențiale, opoziția s-a mobilizat puternic pentru aceste alegeri din Moscova, sperând să aibă obțină un cuvânt de spus în gestionarea bugetului uriaș al capitalei rusești.

În contextul scăderii veniturilor și stagnării economice, opoziția dorește, de asemenea, să se bazeze pe nemulțumirea în creștere a rușilor.

În ultimele luni, câțiva candidați ai puterii au fost dezaprobați în alegerile regionale în beneficiul comuniștilor și naționaliștilor, în timp ce partidul de guvernământ, Rusia Unită, înregistrează cele mai scăzute scoruri într-un deceniu.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău