Peste 200 de femei din Republica Moldova și România au participat la cea de-a doua ediție a conferinței Women4Security

  • 13 Iunie 2023 13:21
Peste 200 de femei din Republica Moldova și România au participat la cea de-a doua ediție a conferinței Women4Security

Peste 200 de femei din Republica Moldova și România au participat la cea de-a doua ediție a conferinței Women4Security, pentru a discuta despre dezvoltarea parteneriatelor de lungă durată în domeniul securității și alte subiecte de actualitate.  Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Interne în contextului războiului declanșat de Rusia și are drept scop intensificarea colaborării și schimbul de bune practici în domeniului social, economic, politic și cultural cu țările europene, transmite Radio Chișinău.

Femeile din Rep. Moldova au demonstrat că au puterea și calitățile necesare pentru a ocupa funcții de conducere, că pot guverna cu demnitate inclusiv în timpuri de crize multiple cu războiul la hotar, război în care milioane de femei suferă, a spus președinta Maia Sandu. Ea salutat reuniunea femeilor din Republica Moldova și România.

 „În februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, am văzut o violență greu de descris, iar femeile adesea suferă dublu în calea agresiunii și a conflictului armat. Femeile din Ucraina nu sunt doar victime de război, ele sunt și victime ale deportărilor în masă, ale violenței sexuale și fizice. Milioane de femei au fost nevoite să își lase casele și să fugă din calea războiului. Am văzut femei care nășteau sub bombe, am văzut femei care stăteau cu copii în subsoluri și vedem astăzi femei cu arma în mână care își apără țara”, a spus Maia Sandu.

În cadrul Forumului „Women4Security”, sunt abordate subiecte ce țin de securitate, precum și sporirea capacităților legislative, administrative și operaționale ale Republicii Moldova, pentru a preveni riscurile în contextul amenințărilor de securitate din regiune.  Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a subliniat că fără securitate nu se creează familii, nu rezistă o casă, nu putem construi o comunitate și fără securitate nu are viitor o țară:

„Este un eveniment destinat dezvoltării atât a culturii organizaționale, cât și a culturii de securitate în Rep. Moldova, în România, în Europa. Are menirea să identifice și să crească inițiative comune între societate, mediul de afaceri, mediul instituțional și cel politic. Pentru că acest interes crescut pentru această platformă va construi politici prin care viața comunitară, stabilitatea socială să genereze creșterea calității vieții”, a declarat Ana Revenco.

Războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva R. Moldova vine într-un moment de cotitură în care guvernarea accelerează reformele necesare în contextul aderării la Uniunea Europeană. Președinta comisiei pentru securitate din cadrul Senatului României  Nicoleta Pauliuc a vorbit în cadrul evenimentului despre colaborarea la nivelul mai multor structuri dintre România și R. Moldova, armonizarea legislației naționale, inclusiv a formelor instituționale, cu cele europene.

Securitatea ar trebui extinsă și la nivel cultural, a spus președinta comisiei pentru securitate din cadrul Senatului României, Nicoleta Pauliuc.

„Atunci când vorbim despre securitate vorbim despre bunăstare. Sub această umbrelă intră nu doar securitatea militară și securitatea granițelor, dar și cea energetică, alimentară, digitală. În cazul punctual, al anumitor forme de atac al Federației Ruse asupra Rep. Moldova, ar trebui extinsă securitatea și la elementul cultural și nu pot să fac altceva decât să aplaud și promulgarea legii prin care limba română a devenit limbă oficială a țării Dvs, confirmând un adevăr istoric incontestabil”, a precizat Nicoleta Pauliuc.

La cea de a doua ediție a Forumului „Women4Security” au participat primare, femei din mediul de afaceri și politic de pe ambele maluri ale Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău