Peste 200 de agenți economici participă la forumul economic moldo-rus

  • 19 Noiembrie 2012 11:21
Peste 200 de agenți economici participă la forumul economic moldo-rus

Un forum economic moldo-rus se desfășoară joi, 15 noiembrie, la Chișinău.

La eveniment participă peste 200 de reprezentanți ai unor companii din Rusia și Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Obiectivul principal al acestei reuniuni este de a stimula interesul investitorilor ruși pentru Republica Moldova, ca pentru o țară favorabilă investițiilor, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. 

Reprezentanții companiilor din Republica Moldova, mai ales celor din domeniul  agroindustrial, se arată interesați de piața rusă, dar deseori, problemele de ordin politic dintre cele două țări, au impact direct și asupra relațiilor comerciale.

Un antreprenor rus spune, la rândul său, că participă la forum pentru a-și găsi parteneri din Republica Moldova, care să îi livreze material semincer.

Ne intereseză Moldova, pentru că, încă din perioada sovietică este cunoscută calitatea înaltă a produselor moldovenești.

Birocrația și barierele netarifare se numără între problemele pe care le întâmpină oamenii de afaceri ruși și moldoveni, care realizează schimburi comerciale între cele două țări, a remarcat directorul departamentului de economie al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea.

Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, în primele 9 luni ale acestui an, exportul în Federația Rusă a crescut cu 10 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile s-au majorat cu 5 la sută. Mâine la Chișinău se va desfășura ședința Comisiei mixte  interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, la care va partcipa și vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Ministrul rus al Energiei și vicepreședintele concernului Gazprom și-au anulat vizita la Chișinău, din motive necunoscute. Ei urmau să participe la discuțiile privind semnarea acordului de livrare a gazului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău