Peste 20 de persoane au depus dosare pentru cetățenia R.Moldova, prin investiții. EXPERȚII atrag atenția asupra riscurilor de spălare de bani și evaziune fiscală

  • 16 Mai 2019 13:40
Peste 20 de persoane au depus dosare pentru cetățenia R.Moldova, prin investiții. EXPERȚII atrag atenția asupra riscurilor de spălare de bani și evaziune fiscală

23 persoane au depus dosare pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, în baza legii cetățeniei prin investiții, potrivit datelor Agenției de Investiții din Moldova. Reprezentanții Agenției au declarat că prin acest proces nu există riscuri pentru securitatea națională, deși anterior experții au atenționat că obținerea cetățeniei prin investiții comportă mai multe riscuri, informează Radio Chișinău.

Într-o conferință de presă, reprezentanții Agenției de Investiții din Moldova au declarat că majoritatea aplicanților vor să obțină cetățenie pentru a-și dezvolta afaceri în Republica Moldova. Reprezentanții Agenției au refuzat să comunice țările din care provin cei care au depus dosarul pentru obținerea cetățeniei prin investiții, dar și alte detalii despre ei.

În șase luni de la intrarea în vigoare a legii privind obținerea cetățeniei R. Moldova prin investiții, prima persoană care a obținut în luna mai cetățenia Republicii Moldova este un reprezentat al mediului de afaceri din domeniul tehnologiilor informaționale. El a spus că ar vrea să coopereze în afacerile sale cu tinerii studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Vicepreședinta Agenției de Investiții, Iulia Petuhov, a declarat că legea care permite să devii cetățean al R. Moldova prin investiții nu comportă riscuri și nu ar avea vreo legătură cu amnistia fiscală. Solicitanții sunt verificați prin numeroase filtre, afirmă Iulia Petuhov:

„La baza programului stă procesul de verificare a reputației economice și financiare a aplicanților. Noi avem  foarte mare grijă să respectăm cele patru nivele de verificare, noi avem grijă de recomandările UE. Toate recomandările plasate în raportul OSCE au fost luate în calcul, noi ne luăm angajamentul să asigurăm și să asigurăm buna păstrare a programului și nu vedem nici un risc nici pentru regimul de vize și nici pentru securitatea națională”.

Anterior, experții au atras atenția asupra riscurilor de spălare de bani și evaziune fiscală. Ei sunt îngrijorați și de lipsa de transparență, atunci când e vorba despre numele persoanelor care au obținut cetățenie, și despre proveniența banilor. Analistul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, crede că prin această lege ar putea fi spălați și banii din furtul miliardului.

Mai atragem atenția la legătura acestor bani cu furtul miliardului, pentru că un domeniu de investiții importat, cum e prevăzut în lege, e cel imobiliar. Prin anumiți cetățeni interpuși, banii din miliard să fie întorși prin privatizarea anumitor imobile din R. Moldova”.

Deputații Blocului ACUM au anunțat acum o săptămână că vor să abroge așa numita lege „a cetățeniei prin investiție”. Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Democrat, autorii proiectului de lege, au afirmat anterior că noile prevederi ar fi inspirate din practicile internaționale și că nu există riscul ca Republica Moldova să ajungă, în acest mod, „un paradis pentru persoanele certate cu legea”.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
21
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău