Peste 1500 de foști patentari au trecut la un nou regim de activitate timp de o lună de la interzicerea patentelor

  • 04 August 2023 13:31
Peste 1500 de foști patentari au trecut la un nou regim de activitate timp de o lună de la interzicerea patentelor

Peste 1500 de foști titulari de patentă au trecut la un nou regim de activitate timp de o lună de la interzicerea activității în baza patentei de întreprinzător. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, relatează MOLDPRES.

Totodată, în aceeași perioadă, 840 de persoane au depus dosarele la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a solicita compensarea cheltuielilor de procurare a aparatelor de casă. „Pas cu pas, foștii titulari de patentă se conformează benevol și tranzitează la activitatea independentă. 1.584 de comercianți (+236 în ultima săptămână) acum muncesc cu aparat de casă și oferă bon fiscal cumpărătorilor”, a afirmat Dumitru Alaiba, scrie sursa citată.

Potrivit oficialului, cel mai activ raion la acest capitol este Criuleni, acolo unde peste 66 la sută dintre foștii patentari au trecut la un nou regim de activitate. Acesta este urmat de Anenii Noi, cu o rată de conformare de 64,18%, Cahul - 62,83% Cimișlia - 60,24% și Ialoveni - 48,21%.

„În activitatea independentă se achită 1% din vânzări - cel mai mic impozit din Europa, fără registre de casă, hârțoage și rapoarte, plafon de vânzări - de patru ori mai mare, de la 300 mii lei la 1,2 mln de lei, primii trei ani - doar controale consultative, cu excepția încălcărilor grave și repetate”, a concis Alaiba.

Din 1 iulie curent, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu mai este  admisă în baza patentei. Pentru a-și continua activitatea comercială, contribuabilii pot trece la un regim fiscal simplificat - activitatea independentă sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

Foștii deținători de patentă, care trec la activitate independentă, pot solicita, până la 31 august curent, o compensație în valoare de 10 mii de lei (500 de euro) din partea statului, bani care vor putea fi utilizați pentru achiziționarea aparatului de casă sau amenajarea locului de muncă. 

Către data de 1 iulie curent, în Republica Moldova erau circa patru mii de deținători de patentă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău