Peste 11.000 de persoane s-au refugiat din ultima redută a grupării Stat Islamic

  • 27 Decembrie 2018 15:51
Peste 11.000 de persoane s-au refugiat din ultima redută a grupării Stat Islamic

Peste 11.000 de persoane s-au refugiat în ultimele două săptămâni din ultima redută a grupării Stat Islamic (SI) în estul Siriei, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), precizând că este vorba mai ales despre familii de jihadiști care au fugit din calea ofensivei unei coaliții arabo-kurde, relatează AFP.

Forțele Democratice Siriene (FDS) au lansat în septembrie o ofensivă împotriva unui bastion al grupării Stat Islamic în provincia Deir Ezzor, nu departe de frontiera cu Irakul, cu sprijinul unei coaliții internaționale antijihadiste aflate sub comanda SUA. Pe 14 septembrie, combatanții au cucerit Hajine, cea mai mare localitate a bastionului, potrivit OSDO. Jihadiștii se află încă în satele apropiate Soussa și al-Chaafa, precum și în câteva mici cătune.

De la cucerirea Hajine, din ce în ce mai multe persoane au fugit din sector, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. ''Aceste ultime două săptămâni au fost marcate de cel mai important exod: 11.500 de persoane'', a afirmat Abdel Rahman, precizând că ''majoritatea persoanelor strămutate sunt apropiați ai membrilor SI''.

În total, începând din septembrie, 15.000 de persoane au abandonat reduta SI, potrivit aceleiași surse.

FDS au arestat circa 700 de combatanți ai SI infiltrați printre persoanele strămutate, conform OSDO, care dispune de o vastă rețea de surse în întreaga Sirie, aflată în război. Persoanele strămutate sunt transportate de către FDS către un câmp petrolifer transformat în bază militară, unde sunt supuși unor controale privind identitatea. Civilii sunt apoi transferați în tabere, în timp ce combatanții sunt interpelați.

Abdel Rahman a mai spus că în prezent au loc lupte în satele al-Chaafa și Soussa și că raidurile aeriene ale coaliției continuă. ''SI pare să fie pe punctul de a se prăbuși, rezistența sa a scăzut mult, dar minele îngropate de către jihadiști împiedică înaintarea FDS'', a afirmat el, prezicând o înfrângere a jihadiștilor în zilele următoare.

Pe 19 decembrie, președintele Donald Trump a anunțat retragerea celor circa 2.000 de militari americani angajați în Siria, susținând că Statul Islamic este ''în mare parte învins''.

În afară de reduta Hajine, jihadiștii SI se mai află într-un sector al deșertului sirian care se întinde din centrul țării până în provincia Deir Ezzor și unde au loc confruntări sporadice cu forțele regimului sirian.

În Siria și în Irak, autoproclamatul ''califat'' al Statului Islamic se reduce treptat în fața numeroaselor ofensive, după ce în 2014 cunoscuse o ascensiune fulminantă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău