Peste 100 de ruși din „armata privată a lui Putin” au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina

  • 28 Mai 2022 12:08
Peste 100 de ruși din „armata privată a lui Putin” au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina

Peste 100 de membri ai Gărzii Naționale au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente din instanță. Cazurile care implică Rosgvardia, cunoscută drept armata privată a lui Vladimir Putin, sunt cel mai clar semn de până acum al disidenței în rândurile rușilor, scrie The Guardian.

Cazurile celor 115 membri ai Gărzii Naționale, o forță cunoscută și sub numele de Rosgvardia, au ieșit la iveală miercuri, după ce o instanță locală rusă a respins un proces colectiv prin care aceștia au contestat demiterea lor, transmite DIGI24.

Conform deciziei instanței, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială” de a lupta în Ucraina și, în schimb, s-au întors la locul de muncă obișnuit.

Procesul a avut loc la Nalcik, capitala republicii Kabardino-Balkară din Caucazul rus, unde este sediul unității.

De la invazia de către Moscova a Ucrainei, armata rusă s-a confruntat cu numeroase probleme. 

Pentagonul a declarat în această lună că are „rapoarte” conform cărora „ofițeri de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion”, „fie au refuzat să se supună ordinelor” fie nu le respectau.

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 militari, a spus că decizia instanței a fost „fără precedent” dată fiind complexitatea cazului.

„Exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei li s-a refuzat să cheme anumiți martori și mai multe documente au fost respinse de instanță”, a spus avocatul.

Potrivit lui Sabinin, comandanții unității Rosgvardia au oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar demiterea lor a fost ilegală.

Rusia a creat Rosgvardia, o forță militarizată separată de armată, pentru a lupta împotriva terorismului și a menține ordinea publică. De la înființarea sa, membrii Rosgvardia, care este adesea denumită „armata privată” a lui Vladimir Putin, au fost implicați în cea mai mare parte în represiunile împotriva protestelor pașnice antiguvernamentale.

Care era rolul Rosgvardia în Ucraina

Analiștii militari au legat utilizarea intensivă de către Rusia a soldaților Rosgvardia în Ucraina de obiectivele strategice ale Moscovei de a captura și deține marile orașe ucrainene, inclusiv Harkov și capitala Kiev. Aceste planuri au eșuat, în timp ce unitățile Rosgvardia au suferit pierderi grele după ce orașele ucrainene au rămas câmpuri de luptă în loc să fie capturate de Rusia, ceea ce a lăsat unitățile Rosgvardia expuse atacurilor ucrainene.

Documentele obținute vineri de The Guardian dintr-un dosar penal separat, deschis împotriva unui jurnalist rus, dezvăluie și mai mult rolul Rosgvardia în Ucraina.

Mikhail Afanasiev, redactorul șef al revistei Novy Fokus din regiunea rusă Khakassia, a fost arestat de forțele de securitate luna trecută din cauza unui articol publicat despre o unitate Rosgvardia care a refuzat, de asemenea, să lupte în Ucraina.

Mărturiile din instanță date de membrii unității Rosgvardia, menționate în materialul lui Afanasyev, confirmă informațiile anterioare conform cărora membri ai Gărzii Naționale din Khakassia au refuzat să lupte.

Mărturiile acordă, de asemenea, greutate informațiilor conform cărora invazia Ucrainei de către Kremlin a fost concepută inițial ca un atac blitzkrieg asupra Kievului, cu scopul de a captura capitala.

Într-una dintre mărturi, un soldat Rosgvardia a spus instanței că comandantul său a instruit unitatea sa cu trei zile înainte de invazie că vor fi trimiși în Ucraina pentru a „patrula străzile și intersecțiile Kievului”.

„Comandantul a explicat că toți membrii gărzii naționale și ai forțelor armate ruse au primit sarcini specifice în timpul operațiunii speciale din Ucraina. Sarcina detașamentului nostru și a tuturor celorlalte detașamente care erau staționate cu noi a fost să păzească străzile și intersecțiile Kievului”, a declarat acesta în instanță.

La o lună de la începutul războiului, Moscova a fost nevoită să-și schimbe ofensiva către obiective mai limitate după ce s-a confruntat cu o rezistență acerbă ucraineană, armata rusă acordând prioritate „eliberarării” regiunii Donbas, unde a obținut unele succese în ultima săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău