Peste 100 de producători autohtoni își prezintă oferta la „Antreprenor Expo 2023”

  • 23 Noiembrie 2023 17:25
Peste 100 de producători autohtoni își prezintă oferta la „Antreprenor Expo 2023”

Procesul de integrare europeană presupune condiții noi de activitate și standarde de calitate mult mai înalte pentru antreprenorii autohtoni. Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, a vorbit despre acest lucru la evenimentul de inaugurare a expoziției „Antreprenor Expo 2023”, în cadrul căreia peste o sută de producători autohtoni în domeniul produselor alimentare, industriale și serviciilor își vor prezenta pe parcursul a patru zile oferta și experiența antreprenorială, transmite IPN.

Dumitru Pîntea a menționat că în acest an prin intermediul programelor de grant ale ODA antreprenorii pot beneficia de resurse de la Uniunea Europeană. ODA implementează șapte programe de grant finanțate direct din resursele Uniunii Europene. Din luna mai deja circa o sută de antreprenori au obținut resurse de la Uniunea Europeană pentru a-și spori capacitățile de producție și de a-și crește standardele de calitate.

Adam Grodzicki, șeful adjunct de cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că sprijinul Uniunii Europene pentru sectorul privat din Republica Moldova se concentrează în jurul a trei piloni, precum accesul la finanțare, servicii pentru dezvoltarea afacerilor și crearea unui mediu favorabil pentru afaceri. Sâmbătă în cadrul expoziției va fi organizată o sesiune dedicată programelor de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din partea Uniunii Europene. „Antreprenor Expo 2023” este un eveniment de mare succes, care va genera și mai multe oportunități de afaceri, mai multe idei și parteneriate, inclusiv cu partenerii europeni, a precizat reprezentantul Delegației Uniunii Europene.

Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a spus că Elevația a fost și este un partener de lungă durată al ODA și al companiilor din Republica Moldova și realizează acest parteneriat asigurând legături dintre companiile din Republica Moldova și cele europene, de asemenea oferind expertiză în domeniul politicilor. Împreună cu colegii din Germania și împreună cu colegii GIZ, „noi am sprijinit și sprijinim în continuare participarea antreprenorilor și companiilor moldovenești în târgurile internaționale, am sprijinit ODA în crearea fondului FACEM (Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei)”.

Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a spus că autoritățile vor să construiască un mediu deschis afacerilor și, în special, antreprenorilor mici, celor care sunt la început de cale, celor care vor să creeze acasă, în Moldova. „Dacă noi vrem să avem școli bune și profesori bine plătiți, dacă vrem să avem polițiști care primesc un salariu decent, dacă vrem să avem investiții pentru infrastructură, pentru energie, pentru spitale și multe altele, trebuie să susținem economia, trebuie să susținem fiecare antreprenor, pentru că succesul vostru este succesul nostru, a Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

Expoziția „Antreprenor Expo 2023”, a doua ediție, are loc în perioada 23-26 noiembrie, la Moldexpo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău