Peste 100 de persoane condamnate la închisoare pe viață în Turcia, în legătură cu puciul eșuat

  • 21 Mai 2018 15:44
Peste 100 de persoane condamnate la închisoare pe viață în Turcia, în legătură cu puciul eșuat

O instanță din Turcia a condamnat, luni, 104 persoane la închisoare pe viață, pentru implicare într-o tentativă de lovitură de stat, în 2016, una dintre cele mai aspre sentințe emise de la puciul eșuat, potrivit publicației turce Hürriyet.

Instanța din orașul Izmir, de pe coasta Egee, a emis o sentință "agravată", de închisoare pe viață, pentru 104 dintre cei 280 de inculpați, potrivit Hürriyet, cea mai aspră pedeapsă posibilă, conform legislației turce, întrucât crește durata minimă de închisoare, înainte de posibilitatea eliberării condiționate.

Alte 21 de persoane au fost condamnate la 20 de ani de închisoare, pentru insultarea președintelui, în timp ce alte 31 au primit câte zece ani și șase luni de închisoare, pentru "apartenență la o organizație teroristă", mai informează publicația turcă. Peste 240 de persoane, majoritatea civili neînarmați, au fost ucise în noaptea de 15 iulie 2016, când un grup de soldați răzvrătiți au preluat cu forța controlul asupra unor tancuri și avioane de război, în încercarea de a ataca parlamentul și de a-l înlătura pe președintele Recep Tayyip Erdoğan. Guvernul învinuiește rețeaua clericului Fethullah Gülen, fost aliat al lui Erdoğan, exilat în SUA, pentru orchestrarea loviturii de stat eșuate. Gülen, care trăiește în exil auto-impus în Pennsylvania, din 1999, a negat că ar fi implicat și a condamnat lovitura de stat.

De la acest eveniment, autoritățile au arestat 160.000 de oameni și au demis aproape același număr de funcționari publici, în cadrul unor represalii ferme. Dintre aceștia, peste 50.000 au fost puși formal sub acuzare și menținuți în arest pe durata procesului.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău