Pesta porcină din China majorează prețul cârnaților în Germania
-
30 Octombrie 2019 17:54
Prețurile la șnițele, cârnați și friptură de porc au crescut exploziv în Germania din cauza epidemiei de pestă porcină africană din China, transmite DPA, preluat de Agerpres.
În ultimele 12 luni pesta porcină africană a decimat efectivele de porci din China, cel mai mare producător și consumator mondial de carne porc. Autoritățile de la Beijing susțin că 100 milioane de porci infectați cu pesta porcină africană au fost sacrificați de la descoperirea virusului în 2018.
"Este cea mai periculoasă epidemie cu care s-a confruntat industria cărnii de porc", susține expertul Cui Ernan, de la firma de consultanță GavekalDragonomics din Beijing. Jumătate din efectivele de porci din China au fost distruse astfel că nici măcar piața mondială nu este suficientă pentru a acoperi deficitul de aprovizionare în cea mai populată țară a lumii.
Importatorii din China au început să cumpere carne de porc de peste tot, din Brazilia, SUA și chiar din Europa. Însă în timp ce fermierii germani sunt fericiți că prețurile au crescut, totuși consumatorii trebuie să cheltuie mai mult atunci când merg la măcelar.
În luna septembrie, prețurile la carnea de porc au crescut cu 8,3% comparativ cu aceiași lună a anului trecut, susține Thomas Els de la firma Agricultural Market Information Society (AMI) din Bonn.
Pe ansamblu, prețurile la carne și cârnați au crescut cu 5,4% în această perioadă. În prezent kilogramul de carne tocată de porc cotă 5,81 euro, comparativ cu 5,38 euro în urmă cu un an. Similar, un șnițel din carne de porc costă în prezent 7,39 euro, față de 7,10 euro în urmă cu un an. Prețurile pentru friptura de porc au urcat până la 6,18 euro kilogramul, față de 5,60 euro în urmă cu un an.
Pentru crescătorii de porci acesta este o veste bună pentru că pot produce la un raport cost-beneficiu mai bun. În plus, este posibil ca China să nu își revină foarte rapid de pe urma epidemiei de pestă porcină africană. Cui Ernan de la GavekalDragonomics susține că efectele epidemiei se vor resimți " încă cinci ani, în ce la bun caz, și zece sau mai mulți ani în cel mai prost scenariu". Exportul a făcut un apel pentru o transformare radicală a sectorului cărnii de porc din China dinspre fermele mici nereglementate spre fermele mari cu controale biologice stricte.
Până acum pesta porcină africană a provocat pagube economice de peste 1.000 de miliarde de yuani (127 miliarde euro), susține Li Defa de la Universitatea de științe agricole din China. Autoritățile au preferat să ascundă amploarea exactă a pagubelor însă această abordarea împiedică o rezolvarea rapidă și eficientă a problemelor.
De asemenea, compensațiile plătite fermierilor afectați de pesta porcină au fost atât de mici în vara acestui an încât fermierii nu erau interesați să raporteze existența unui focar. Sacrificarea animalelor și vânzarea în secret a cărnii infestate era mai profitabilă pentru crescătorii de porci, însă aceasta a contribuit la o mai largă răspândire a pestei porcine în China.
Prezența virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A), în scădere față de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare.
Sursa:Agerpres