Pescarii irlandezi „au învins” flota rusă. Moscova anunță că își mută exercițiile navale planificate în zonă

  • 31 Ianuarie 2022 10:27
Pescarii irlandezi „au învins” flota rusă. Moscova anunță că își mută exercițiile navale planificate în zonă

Pescarii irlandezi au învins flota rusă, scrie presa de la Dublin, după ce un protest al pescarilor a determinat marina Moscovei să relocheze exercițiile pe care le plănuia. Manevrele urmau să aibă loc la 240 km de coastă, dar pescarii au avertizat că se vor opune, așa că acum antrenamentele se vor desfășura în afara zonei economice exclusive a Irlandei. Potrivit ambasadorului rus, decizia a fost luată „ca un gest de bunăvoință”, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul afacerilor externe de la Dublin, Simon Coveney, a anunțat sâmbătă că a primit asigurări de la Rusia că aceasta își va reloca în afara zonei economice exclusive a Irlandei planificatele exerciții militare. Simon Coveney a declarat că ministrul rus al apărării i-a transmis că exercițiile nu vor avea loc lângă coasta de sud-vest a Irlandei.

Manevrele planificate ale marinei ruse, care urmau să aibă loc în Marea Irlandei la 240 de kilometri de coasta de sud-vest a Irlandei, au cauzat controverse și tensiuni în această țară, scrie Agerpres.

„Săptămâna aceasta i-am scris ministrului apărării rus, pentru a-i cere să reconsidere exercițiile navale de lângă costa irlandeză. În seara aceasta am primit o scrisoare care confirmă că exercițiile ruse vor fi relocate în afara (zonei economice a) Irlandei. Salut acest răspuns”, a scris Coveney, sâmbătă, într-un tweet.

Într-un comunicat, ambasadorul Rusiei în Irlanda, Iuri Filatov, a anunțat că, în urma cererilor guvernului irlandez și a industriei piscicole irlandeze, „ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a decis, într-un gest de bunăvoință, să relocheze exercițiile marinei ruse, planificate să aibă loc între 3 și 8 februarie, în afara zonei economice exclusive a Irlandei, pentru a nu afecta activitățile piscicole ale navelor irlandeze în zonele lor tradiționale de pescuit”.

Acum, nu se știe exact unde se vor desfășura acum aceste exerciții, însă comentatorii văd în acest anunț un mic semn de optimism în legătură cu tensiunile dintre Occident și Moscova.

Rusia a anunțat la la mijlocul lunii ianuarie că marina sa va organiza un set de exerciții implicând toate flotele sale de la Pacific până la Atlantic, aceasta fiind cea mai recentă demonstrație de forță în contextul sporirii activităților militare și a tensiunilor cu Occidentul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău