Peru: Parlamentul îl alege pe al treilea președinte al țării într-o săptămână

  • 17 Noiembrie 2020 09:17
Peru: Parlamentul îl alege pe al treilea președinte al țării într-o săptămână

Parlamentul peruan a ales luni un nou lider, Francisco Sagasti, care urmează să devină al treilea președinte al țării într-o săptămână, relatează marți DPA, preluat de AGERPRES.

Parlamentarul de centru-dreapta, în vârstă de 76 de ani, va conduce țara ca președinte interimar până la alegerile din aprilie.

Țara sud-americană a fost cufundată în haos politic săptămâna trecută când președintele Martin Vizcarra a fost pus sub acuzare pentru corupție și înlocuit de președintele interimar Manuel Merino.

Merino a demisionat duminică, la doar cinci zile de la numire, în urma protestelor violente împotriva destituirii predecesorului său în care cel puțin două persoane au fost ucise și multe rănite.

"Întreaga conducere parlamentară va face tot ce este posibil să restabilească speranța cetățenilor, să le arate că pot avea încredere în noi, că suntem responsabili și că putem lucra împreună", a declarat Sagasti, care urmează a fi inaugurat ca președinte marți.

Fostul inginer, care a fost ales pentru prima dată în parlament în acest an, se confruntă cu o sarcină dificilă pentru a-i convinge pe peruani să aibă încredere în parlamentari, în general văzuți ca fiind corupți.

El a ocupat anterior funcții la Națiunile Unite, la Banca Mondială și Organizația Statelor Americane și a fost printre ostatici când gherila MRTA a ocupat mai multe luni reședința ambasadorului japonez la Lima în decembrie 1996.

Vizcarra a fost înlăturat din funcție lunea trecută printr-un vot de neîncredere al parlamentarilor, după ce a fost acuzat că a primit 2,3 milioane de soli (636.000 de dolari) mită de la o companie de construcții în perioada în care a fost guvernator al regiunii Moquegua din 2011 până în 2014. El a respins acuzațiile.

El a intrat în dispută cu parlamentul de multe ori în timpul mandatului său, acuzând parlamentarii, dintre care aproximativ jumătate sunt în prezent anchetați în legătură cu diferite acuzații, că încearcă să-i împiedice campania anticorupție.

Criza politică a lovit Peru într-un moment deosebit de dificil.

Țara are una dintre cele mai mari rate de decese provocate de coronavirus și economia ei a suferit de asemenea, cu Fondul Monetar Internațional estimând că Produsul Intern Brut va scădea cu 13,9% în acest an.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău