Peru | O nouă scurgere de țiței în ocean de la rafinăria Repsol

  • 26 Ianuarie 2022 18:32
Peru | O nouă scurgere de țiței în ocean de la rafinăria Repsol

O nouă scurgere de țiței în largul coastelor Peru s-a produs marți, în timpul efectuării unor lucrări la un oleoduct subacvatic de la rafinăria companiei petroliere spaniole Repsol pentru investigarea cauzelor mareei negre survenită pe 15 ianuarie, au anunțat miercuri autoritățile, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Scurgerea (nouă) s-ar fi produs pe 25 ianuarie în timpul lucrărilor prealabile demontării PLEM (Pipeline End Manifolds), care sunt echipamente subacvatice pentru colectarea și distribuția" țițeiului, a declarat într-un comunicat Agenția pentru evaluarea și monitorizarea mediului (OEFA), subordonată Ministerului Mediului, fără a preciza însă cantitatea de țiței deversată.

O echipă formată din nouă experți internaționali ai ONU a sosit luni la Lima pentru a ajuta autoritățile să facă față mareei negre ce afectează Peru, asociată erupției vulcanului din Arhipelagul Tonga.

Guvernul peruan a anunțat sâmbătă stare de ''urgență de mediu'' pe o perioadă de 90 de zile pentru zona de coastă afectată de scurgerea în apă a aproximativ 6.000 de barili de țiței, o maree neagră ce continuă să se răspândească.

Coastele peruane de la nord de Lima au fost afectate de țițeiul care s-a vărsat în mare în timpul descărcării unei nave-cisternă la rafinăria La Pampilla, deținută de compania spaniolă Repsol, în regiunea Lima.

Potrivit rafinăriei, accidentul, care a avut loc pe 15 ianuarie, a fost cauzat de un val violent produs în urma erupției vulcanice din Tonga.

Peste 40 de păsări, inclusiv pinguini Humboldt, o specie pe cale de dispariție, au fost recuperate de pe plajele îmbibate cu petrol și au fost transportate la parcul zoologic Las Leyendas, unde medicii veterinari și biologii încearcă să le curețe de petrol și să le mențină în viață, au anunțat luni reprezentanții parcului.

Ministerul Mediului a confirmat duminică faptul că peste 180 de hectare de plaje, echivalentul a 270 de terenuri de fotbal, și 713 de hectare pe mare, au fost contaminate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău