Perspectivele dezvoltării relației moldo-daneze abordate în cadrul discuției telefonice a miniștrilor de externe Aureliu Ciocoi și Jeppe Kofod

  • 19 Ianuarie 19:40
Perspectivele dezvoltării relației moldo-daneze abordate în cadrul discuției telefonice a miniștrilor de externe Aureliu Ciocoi și Jeppe Kofod

În cadrul discuției telefonice, Aureliu Ciocoi, ministru al afacerilor externe și integrării europene și Jeppe Kofod, ministru al afacerilor externe al Regatului Danemarcei, s-au referit la agenda bilaterală moldo-daneză, procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, dosarul transnistrean, precum și unele subiecte pe plan regional și internațional.

Șefii celor două diplomații au remarcat existența unui potențial vast de cooperare între cele două state și au reiterat necesitatea intensificării dialogului politic și al cooperării comercial-economice. În acest sens, oficialul moldovean a lansat o invitație omologului danez de a întreprinde o vizită oficială la Chișinău pentru trasarea obiectivelor concrete de cooperare în relația politico-diplomatică bilaterală.

În cadrul convorbirii, prim-ministrul interimar s-a referit și la situația internă din Republica Moldova, reformele implementate de autorități în conformitate cu Acordul de Asociere și a efectuat un schimb de opinii cu interlocutorul cu privire la viitorul Summit al Parteneriatului Estic. Aureliu Ciocoi reiterat că vectorul de integrare europeană a țării este obiectivul principal al agendei interne și externe.

În contextul combaterii pandemiei COVID-19, demnitarul moldovean a mulțumit omologului danez pentru recenta scrisoare comună a miniștrilor de externe din 13 state membre ale Uniunii Europene, care solicită de a facilita accesul statelor Parteneriatului Estic la vaccinul anti-COVID-19. La rândul său, ministrul Jeppe Kofod a menționat că Danemarca va continua prin acțiuni punctuale să susțină parcursul european al Republicii Moldova și agenda de reforme menite să modernizeze țara noastră.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile pe marginea reglementării dosarului transnistrean și necesității continuării eforturilor de soluționare a acestuia în cadrul formatului de negocieri 5+2.

Discuția telefonică a miniștrilor de externe Aureliu Ciocoi și Jeppe Kofod s-a desfășurat în ajunul aniversării a 29-a de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-daneze la data de 20 ianuarie 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Wed
7

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău