Personalități notorii au fost prezente astăzi, 1 septembrie, la lecția de inaugurare a anului de studii, la FIF a USM

  • 01 Septembrie 2022 14:05
Personalități notorii au fost prezente astăzi, 1 septembrie, la lecția de inaugurare a anului de studii, la FIF a USM

Personalități notorii au fost prezente astăzi, 1 septembrie, la lecția de inaugurare a anului de studii 2022-2023 la Facultatea de Istorie și Filosofie (FIF) a Universității de Stat din Moldova.

La întrunirea prezidată de decanul FIF, Sergiu Matveev au participat: rectorul USM, Igor Șarov; managerul Bibliotecii Naționale a României, prof. Adrian Cioroianu; președintele Institutului Cultural Român, Liviu JICMAN; cercetător la Muzeul Literaturii Române, Nicolae Brînzea; director adjunct ICR, Narcis Afrăsenei; directorul Eurodidactica SRL, Eugen Ursu etc

Rectorul USM, Igor Șarov a adresat un mesaj de felicitare studenților și cadrelor didactice cu începutul noului an de studii și ia îndemnat să asculte cu interes expunerea susținută de domnul profesor universitar Adrian Cioroianu, reputat istoric și om de cultură, diplomat și scriitor, om de televiziune și una dintre cele mai echilibrate voci ale istoriografiei actuale.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman a atenționat asupra importanței organizării Bookfest la Chișinau, la USM, accentuând că Bookfest-ul e mai mult decât un târg de carte, este o veritabilă punte simbolică de promovare a literaturii din Republica Moldova și România.

În continuare, managerul Bibliotecii Naționale a României, prof. Adrian Cioroianu a vorbit studenților despre „Istoria între capcanele trecutului și speranțele viitorului” din prisma experienței acumulate în funcția de ambasador al României la UNESCO (Paris), decan al Facultății de Istorie a Universității din București și ministru al Afacerilor Externe al României, se arată în comunicat.

Pilonii principali ai demersului fiind identificarea „lebedelor negre” ale istoriei recente conforme teoriei promovate de Nassim Nicholas Taleb și discuția asupra problemei evidențiate încă de acad. A.D. Xenopol privind caracterizarea „Istoriei” drept o știință sau o disciplină adaptată la realitățile actuale în condițiile incertitudinilor epocii „fake news”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
18,29
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
17
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău