Persoanele refugiate din Ucraina pot beneficia de protecției temporară

  • 04 Martie 2023 16:45
Persoanele refugiate din Ucraina pot beneficia de protecției temporară

Începând cu luna martie, persoanele refugiate din cauza conflictului armat din Ucraina pot primi protecție temporară în Republica Moldova pentru o perioadă de un an. Astfel vor avea acces la măsuri și servicii de asistență socială finanțate de organizații internaționale și, de asemenea, vor beneficia de mai multe drepturi. Printre acestea se numără accesul la studii și educație, încadrarea în câmpul muncii fără necesitatea de a obține permisul de ședere provizorie în scop de muncă, accesul la asistență medicală primară și de urgență, transmite IPN.

Pentru a solicita dreptul la protecției temporară, persoanele refugiate vor depune o cerere la Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. Acest drept este acordat pentru un an, ulterior această perioadă fiind prelungită până la maximum doi ani.

Protecția temporară produce efect asupra persoanei de la data manifestării voinței de a beneficia de acest tip de protecție, prin înregistrarea cererii pentru obținerea documentului de identitate la autoritatea competentă.

Procesul va începe cu preînregistrarea online a beneficiarilor de protecție temporară pe pagina https://temporaryprotection.gov.md și stabilirea unei programări pentru prezentarea la unul din sediile Inspectoratului General pentru Migrație, care va examina informația despre persoană și, după interviu, va elibera documentul de identitate al beneficiarului de protecție temporară. Mai multe informații sunt accesibile pe pagina web a Inspectoratului General pentru Migrație și la Linia verde a IGM 0 800 015 27.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău