Persoanele cu venit lunar de 3 mii de lei pot cere COMPENSAȚII la căldură

  • 19 Decembrie 2016 17:37
Persoanele cu venit lunar de 3 mii de lei pot cere COMPENSAȚII la căldură

Persoanele care au avut un venit mediu lunar ce nu a depășit suma de trei mii lei în ultimul an calendaristic pot beneficia de compensații la plata resurselor energetice în sezonul 2016 – 2017. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul municipal Chișinău (CMC), transmite IPN.

Persoanele care au beneficiat de compensații în perioada rece 2015 – 2016 trebuie să depună cereri de confirmare, prin care să demonstreze că venitul lunar este mai mic de trei mii lei pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care nu au beneficiat de compensații până acum trebuie să înainteze o cerere-tip de acordare a compensațiilor persoanelor defavorizate.

Mărimea compensațiilor este de 40% din factura lunară pentru agentul termic livrat centralizat. Pentru familiile care se încălzesc cu gaze, lemne sau cărbune compensația este de 450 de lei, iar în cazul pensionarilor solitari – 900 de lei.

Cererile pentru acordarea compensației pot fi depuse până la încheierea sezonului de termoficare. Până la aprobarea cererii de către Primărie, persoanele care consideră că urmează să beneficieze de compensații vor achita inițial doar 60% din suma indicată în factură.

Cererile privind compensarea cheltuielilor se depun la: Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ nr. 1 - 23 (ÎMGFL), indiferent de forma de proprietate a fondului locativ, de către cetățenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Râșcani și Buiucani ale municipiului Chișinău, la gestionarii fondului locativ sau Pretura sectorului Ciocana de către cetățenii care locuiesc în acest sector; la Primăriile orașelor, satelor (comunelor) din componența municipiului Chișinău, de către cetățenii din teritoriile respective.

Cererile-tip de acordare a compensației, vor fi însoțite, după caz, de următoarele acte:   buletinul de identitate (copie), adeverința de naștere a copiilor (copie), certificatul de căsătorie (copie), certificatul despre componența familiei, certificatul privind componența familiei, eliberat de către gestionarul fondului locativ sau primăriile orașelor, satelor( comunelor) din componența municipiului Chișinău, certificatul privind suprafața locuinței (casei) și/sau tipul de încălzire și alte servicii de care beneficiază solicitantul, eliberat de întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ sau de primărie, de cooperativele pentru construcții de locuințe, asociațiile de locatari ai apartamentelor privatizate, de întreprinderile ce au la balanță fond locativ și cămine, facturile despre plata serviciilor comunale pe ultima lună până la depunerea cererii (copii), extrasul din contul personal sau cartea de imobil, alte documente ce confirmă necesitatea compensării cheltuielilor și statutul de familie defavorizată social.

Odată cu depunerea cererii privind acordarea compensației, potențialii beneficiari vor prezenta, pe lângă lista actelor necesare, și certificatul privind salariul pentru ultimele 12 luni, eliberat de la locul de muncă pentru persoanele încadrate în câmpul muncii, iar pensionarii și persoanele cu dizabilități - copia legitimației sau a certificatului privind mărimea pensiilor. De asemenea, cetățenii își vor da acordul în scris pentru verificarea datelor indicate în cerere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău