Persoanele cu dizabilități trebuie să fie incluse în societate, recomandă participanți la o conferință națională

  • 04 Decembrie 2018 19:27
Persoanele cu dizabilități trebuie să fie incluse în societate, recomandă participanți la o conferință națională

Persoanele cu dizabilități nu trebuie privite doar ca beneficiari de prestații sociale. Politicile statului, dar și inițiativele societății civile trebuie să promoveze trecerea de la toleranță față de persoanele cu dizabilități la incluziunea lor în societate. De la abordarea socială – la abordarea bazată pe drepturi. Sunt recomandări făcute de către participanții la conferința națională „Drepturile persoanelor cu dizabilități pe ambele maluri ale Nistrului: realități și perspective”, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a spus că, având sau fără dizabilitate, toți oamenii sunt membri egali ai societății. În Republica Moldova, este foarte mult de lucru la capitolul asigurării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Lucrurile se mișcă, însă pașii sunt mici și s-ar dori o accelerare. „Avem asigurat dreptul la muncă, însă nu pe deplin. Avem politici bune, dar lipsesc mecanismele de punere în aplicare a acestora. Nu putem spune că nu s-a făcut nimic, dar ne dorim să se facă nu doar la inițiativa societății civile”, a remarcat Vitalie Meșter.

Victoria Boțan, specialistă în relații cu publicul la Asociația „Motivație”, a comunicat că organizația pe care o reprezintă implementează un program de integrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, prin angajarea asistată. În cinci ani, peste 100 de persoane și-au găsit un loc de muncă. Este un număr mult prea mic, dacă e să fie comparat cu numărul persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova, care depășește 180 de mii. „Încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este importantă pentru incluziunea lor”, a spus Victoria Boțan.

Olesea Perean, expertă națională în domeniul drepturilor omului, la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a constatat că discriminarea persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova persistă. Recomandarea este să fie elaborate politici care să ajute persoanele cu dizabilități să-și revendice drepturile. „Din păcate, încă nu avem o egalitate totală a tuturor persoanelor. Egalitatea în drepturi presupune egalitatea de oportunități. Și doar atunci când există oportunități egale pentru fiecare este posibil ca fiecare să-și valorifice potențialul”, a spus Olesea Perean.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a menționat că într-o societate toți au drepturi egale, iar în acest sens este important ca statul în politicile sale să prevadă integrarea socio-politică a persoanelor cu dizabilități, nimeni să nu rămână în urmă.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău