Persoanele cu dizabilități cer condiții pentru a se putea deplasa pe stradă fără însoțitor

  • 19 Martie 2017 16:20
Persoanele cu dizabilități cer condiții pentru a se putea deplasa pe stradă fără însoțitor

Asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale și instalarea marcajelor tactile pe trotuar pentru persoanele cu dizabilități de vedere – sunt două standarde internaționale în domeniul accesibilității, adoptate la nivel național de către Republica Moldova. Acestea sunt însă neglijate de autoritățile locale ale municipiului Chișinău în procesul de reparație a stărilor Negruzzi, Alecsandri și a bulevardului Ștefan cel Mare. Acuzațiile vin din partea Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Cibotărică, director de programe advocacy și politici publice la acest centru, a spus că respectivele standarde au fost aprobate la nivel național la inițiativa și la insistența Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități, în condițiile în care autoritățile publice locale au refuzat multiplele solicitări de instalare a pavajului tactil pentru persoanele cu dizabilități, motivând că nu ar exista un standard național care ar reglementa tipul pavajului, tipul marcajului și modul de aplicare.

„Standardele legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități sunt cerințe obișnuite pentru orice oraș modern, european”, a spus Ion Cibotărică.

Standardele de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă prevăd asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale și borduri nu mai înalte de 2 centimetri. Cât privește standardele pentru facilitarea deplasării persoanelor cu dizabilități de vedere, se are în vedere asigurarea marcajelor tactile, reliefate, pe trotuar. Respectivele cerințe de accesibilitate sunt necesare pentru ca persoana cu dizabilități să se poată deplasa fără însoțitor.

Potrivit lui Ion Cibotărică, aceste lucruri lipseau în proiectele privind reparația străzilor Alecsandri, Negruzzi și a bulevardului Ștefan cel Mare. De aceea, Centrul de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități a mers în judecată și a obținut câștig de cauză.

La 19 septembrie 2016, Judecătoria sect. Buiucani a obligat Direcția generală transport public și căi de comunicație și întreprinderea „Chișinăuproiect” să inițieze introducerea în proiectele de reparație a străzilor modificările cerute, inclusiv a celor privind instalarea pavajului tactil – lucru care, potrivit reprezentanților Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități, nu a fost făcut nici până astăzi. Persoanele cu dizabilități fac apel către autorități să-și onoreze obligațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău