Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicații asociate COVID-19

  • 27 Octombrie 2021 16:53
Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicații asociate COVID-19

Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicații asociate COVID-19, se arată în două studii realizate de grupul Real-World Epidemiology, din cadrul institutului IDIAP Jordi Gol din Barcelona, care au analizat datele a 366.000 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, în primul caz, și a 4,5 milioane de persoane, în al doilea caz, relatează miercuri EFE, potrivit Agerpres.

Primul este un studiu descriptiv care include datele a 366.050 de persoane din SUA și Catalonia (Spania) diagnosticate cu COVID-19, dintre care 119.597 care au fost spitalizate aveau și antecedente de cancer.

Studiul descrie caracteristicile acestor pacienți, inclusiv vârsta și genul, tipurile de cancer, prezența altor boli și complicațiile asociate COVID-19.

Cercetătorii au comparat aceste date cu cele ale altor 67.743 de persoane cu antecedente de cancer spitalizate pentru gripă înainte de pandemia și au observat că tipurile de cancer limfatic (non Hodgkin și leucemie) erau mai frecvente la cei care contractaseră COVID-19, decât la restul populației și că pacienții cu cancer care se îmbolnăveau de COVID-19 riscau să aibă mai multe complicații decât cei care aveau cancer și gripă.

Al doilea studiu s-a desfășurat pe baza datelor din primul val al pandemiei în rândul a peste 4,5 milioane de adulți rezidenți în Catalonia, dintre care 260.667 (circa 6 %) fuseseră anterior diagnosticați cu cancer.

Potrivit studiului, cancerul este corelat cu o creștere a riscului de îmbolnăvire, spitalizare și deces de COVID-19.

Elena Roel, autoarea principală a studiului și cercetătoare la Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primaria (IDIAP Jordi Gol), a confirmat că aceste asocieri au fost mai semnificative la pacienții cu diagnostic recent de cancer și la pacienții cu cancer limfatic.

De exemplu, probabilitatea de spitalizare și deces de COVID-19 a fost cu 151 % și respectiv 73 % mai mare la pacienții cu cancer limfatic, față de cei care nu sufereau de cancer.

Rezultatele studiului susțin ideea că "persoanele cu antecedente de cancer sunt un grup vulnerabil la COVID-19" și că trebuie "prioritizate strategiile preventive, precum vaccinarea", a subliniat Talita Duarte Salles, cercetătoare la IDIAPJGol și coordonatoare a studiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău