Persoanele care ard anvelope riscă amenzi. Atenționări înainte de Paști

  • 12 Aprilie 2023 10:09
Persoanele care ard anvelope riscă amenzi. Atenționări înainte de Paști

Autoritățile de mediu îndeamnă cetățenii să se abțină de la organizarea rugurilor din anvelope în noaptea de Paști. Specialiștii atenționează că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezintă un real pericol pentru starea mediului și este dăunător sănătății oamenilor, transmite IPN.

În trecut, pentru rugurile de Paști erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Potrivit Agenției de Mediu, la arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate la distanțe foarte mari. De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii în preajma spațiilor de locuit sau a celor forestiere.

Pentru poluarea aerului atmosferic, Codul Contravențional prevede amendă de la 24 la 36 de unități convenționale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice și de la 210 la 300 de unități convenționale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) pentru persoane juridice, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Recent a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău