Persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate

  • 19 Iulie 2023 08:22
Persoanele asigurate vor beneficia de mai multe medicamente compensate

Persoanele asigurate, diagnosticate cu psoriazis și lupus eritematos sistemic, vor beneficia, în premieră, de medicamente compensate pentru tratament în condiții de ambulatoriu. Decizia de extindere a listei medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate, iar modificările vor intra în vigoare la 1 august curent.

Pentru persoanele cu psoriazis vor fi compensate cinci denumiri comune internaționale (DCI) de medicamente. În tratamentul de durată va fi prescris unguentul betamethasoni dipropionas + acidum salicylicum, compensat în proporție de 80%. De asemenea, vor fi extinse indicațiile la patru DCI din listă pentru tratamentul episodic în condiții de ambulatoriu al psoriazisului. Respectiv, natrii chloridum, pentoxifilinum, diclofenacum, nimesulidum vor fi parțial compensate și persoanele vor beneficia de cel puțin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaționale.

Adulții care au maladia reumatologică autoimună lupus eritimatos sistemic vor beneficia, de asemenea, de tratament episodic în condiții de ambulatoriu, fiind extinse, în acest scop, indicațiile pentru trei DCI din grupa antiinflamatoarelor nesterioidene. Astfel, meloxicamum, diclofenacum, nimesulidum vor fi compensate parțial, iar o denumire comercială de preparat ce revine denumirii comune internaționale va fi gratuită.

Lista medicamentelor compensate a fost completată inclusiv cu preparate noi pentru tratamentul de durată al glaucomului. Astfel, persoanele cu glaucom vor beneficia de trei denumiri comune internaționale de picături oftalmice integral compensate: dorzolamidum 20 mg/ml, pilocarpinum 10mg/ml, timololum+ latanoprostum 0,05 mg/5mg/ml.

La fel, din 1 august, adulții și copiii care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor avea acces gratuit la încă un medicament – ibuprofenum.

Consiliul a decis și extinderea indicațiilor pentru medicamentele lercanidipinum și dapagliflozinum. Primul preparat va putea fi prescris pentru maladiile cardiovasculare, iar al doilea – tuturor pacienților cu diabet zaharat.

De asemenea, urmează a fi recalculate sumele fixe compensate pentru toate medicamentele parțial compensate din fondurile AOAM. Aceasta va contribui la majorarea sumei compensate de asigurarea medicală, în cazul a 115 DCI, și la micșorarea plății din partea pacienților.

Cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău