Permis de conducere pentru șoferii începători

  • 21 Iulie 2016 15:52
Permis de conducere pentru șoferii începători

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor propune reformarea modului de instruire și examinare a conducătorilor auto, prin instituirea permiselor de conducere pentru începători, conceptul de conducere asistată și un nou test – de evaluare a riscurilor în conducere.Tinerii vor putea obține permis de conducere de la vârsta de 17 ani și va fi oferită posibilitatea…

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor propune reformarea modului de instruire și examinare a conducătorilor auto, prin instituirea permiselor de conducere pentru începători, conceptul de conducere asistată și un nou test – de evaluare a riscurilor în conducere.

Tinerii vor putea obține permis de conducere de la vârsta de 17 ani și va fi oferită posibilitatea obținerii unui permis temporar – de începător, până la susținerea examenului practic. Pentru obținerea lui va fi suficientă absolvirea unei școli auto și susținerea examenului teoretic, însă documentul va permite numai conducerea asistată de o altă persoană, a explicat ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică.

Directorul unei școli auto, Dionis Țurcanu, a propus, însă, ca pentru obținerea unui permis pentru începători să fie obligatoriu, cel puțin, testarea elevilor la proba de poligon.

O altă propunere a autorităților este ca în decursul a 2 ani după obținerea permisului de conducere, șoferii să fie supuși mai multor restricții, precum o limită de viteză care va putea fi depășită sau toleranță zero la consumul de alcool. Președintele Asociației obștești ”Siguranță rutieră în Moldova”, Ilie Bricicaru, este de părere că aceste restricții ar fi prea dure.

De asemenea, ar putea fi introdus un nou test pentru obținerea carnetului – cel de evaluare a perceperii riscurilor în timpul conducerii. Proba ar putea fi simulată la calculator, fiind o parte din examinarea teoretică. Astfel, permisele eliberate în Republica Moldova ar putea fi recunoscute și în alte țări, precum Marea Britanie, unde acestea nu sunt valabile anume din acest motiv, a argumentat ministrul adjunct Iulian Postică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău