Perioada de compensare a cheltuielilor de tranziție pentru foștii patentari este extinsă

  • 28 August 2023 18:48
Perioada de compensare a cheltuielilor de tranziție pentru foștii patentari este extinsă

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a extins cu două săptămâni perioada de compensare a cheltuielilor de tranziție pentru foștii patentari, până pe 15 septembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, în ultimele două săptămâni aproape o mie din puțin peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august, când e ultima zi de solicitare a compensațiilor, au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să solicite compensarea cheltuielilor. De aceea, s-a decis prelungirea termenului de compensare a aparatului de casă cu două săptămâni, până pe 15 septembrie.

Ministrul susține că a luat decizia pentru a încuraja comercianții să-și cumpere echipament de casă și, totodată, să efectueze alte lucrări necesare pentru tranzitarea la noul regim.

Potrivit ministrului, deși aproape 70% din foștii patentari deja au tranzitat, prin unele piețe încă se mai zvonește că patenta va fi prelungită, lucru care nu este adevărat. „Patenta rămâne istorie. Am oferit o nouă formă de activitate, una transparentă și echitabilă față de toți comercianții. În ultimele două săptămâni am avut un salt imens. Deja circa 70% din totalul patentarilor s-au conformat și deja lucrează cu aparat de casă și bon fiscal. O normalitate în zilele noastre”, a spus ministrul.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, activitatea independentă nu e doar pentru patentari, e pentru orice persoană care face primii pași în afacere ca persoană fizică. Astfel este încurajat micul business și micii antreprenori, le este oferită libertate, mai puțină birocrație și controale în activitate.

La data de 31 decembrie 2022, la Serviciul Fiscal de Stat erau înregistrați 4 800 de titulari ai patentei pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău