Pericol de radiații în Insulele Montebello, la 70 de ani după primul test britanic cu arme nucleare făcut în Australia

  • 04 Octombrie 2022 13:55
Pericol de radiații în Insulele Montebello, la 70 de ani după primul test britanic cu arme nucleare făcut în Australia

​La mai bine de jumătate de secol după ce Marea Britanie a efectuat primele teste nucleare în arhipelagul australian Insulele Montebello oamenii de știință au descoperit că există în continuare un risc de radiații pentru viețuitoarele marine și turiști, relatează Agerpres.

„Am detectat niveluri de radionuclizi rezultând din testele nucleare peste cele considerate de bază, adică niveluri care ar putea fi detectate din nisipul de pe o plajă”, a declarat Madison Hoffman de la Universitatea Edith Cowan, citată într-un comunicat emis marți.

Nivelul de radiații pune în pericol peste 150 de varietăți de corali, 450 de specii de pești, 630 de tipuri de moluște și 170 de specii de stele de mare și arici de mare, conform comunicatului. În cadrul proiectului, au fost colectate și testate peste o sută de eșantioane de sedimente marine și de viețuitoare marine din jurul insulelor. Proiectul va continua până în 2024.

Echipa de oameni de știință cartografiază în prezent zonele în care au fost identificate niveluri mai ridicate de radionuclizi, iar următorul pas este stabilirea impactului asupra viețuitoarelor marine.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri și pasionații de snorkeling, iar turiștii sunt sfătuiți să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă, transmite hotnews.ro.

Marea Britanie a efectuat teste nucleare aici între 1952 și 1956.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău