Performanță medicală unică în lume

  • 20 Ianuarie 2015 19:35
Performanță medicală unică în lume

O echipă de medici de la Institutul de Oncologie din Milano a reușit să salveze viața unui pacient cu tumoare la plămânul drept, prin intermediul celulelor stem.

O echipă de medici de la Institutul de Oncologie din Milano a reușit să salveze viața unui pacient cu tumoare la plămânul drept.

Performanța - unica in lume - a fost posibilă prin recrearea plămânului prin intermediul celulelor stem.
 
Echipa de medici a fost condusă de doctorul Francesco Petrella, care în fața unei tumori care afecta întreaga parte a plămânului, a decis să extirpe un grup de celule stem din măduva osoasă a pacientului pentru a încerca să le “reeduce” în eprubeta pentru a avea aceleași functii deținute de celulele bronhiale extirpate. 
 
Acesta este un mare succes care reprezintă un nou standard în domeniul chirugical pentru întreaga comunitate medicală la nivel mondial. 
Pacientul operat are 42 de ani și a avut interventia chirugicala la plămânul drept în urmă cu opt luni, însă medicii Institutului de Oncologie de la Milano doar acum au vrut să anunțe și să confirme performanța.
 
Celulele stem joacă un rol cheie în regenerarea țesuturilor pulmonare
 
Noua descoperire ofera pacientilor, care se confrunta cu boli cronice de plămani, o opțiune de tratament cu totul nouă, care regenerează sau repară părțile alterate ale acestui organ.
 
Celulele pulmonare se pot regenera și pot forma integral, ulterior, structuri biologice complexe ale plămânilor, precum bronhiole, alveole si vase pulmonare. 
 
Primii care au ajuns la aceasta descoperire au fost oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston, care au lucrat cu esantioane de tesuturi pulmonare prelevate in timpul unor interventii chirurgicale. 
 
Apoi au identificat si izolat celule stem ale plamanului si au testat functiile acestora in eprubete. 
 
Pentru a vedea daca celulele stem ajuta la regenerarea plamanilor, au injectat celulele stem unor cobai care aveau organele afectate. 
 
Asta s-a constatat că celulele se reproduceau, creând noi bronhiole, alveole și vase pulmonare, apte să se integreze structural în țesuturile existente.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău