Pentru refugiați vor fi asigurate rute comerciale în Uniunea Europeană

  • 09 Martie 2022 17:20
Pentru refugiați vor fi asigurate rute comerciale în Uniunea Europeană

Zece autocare vor transporta peste 400 de refugiați de la Palanca la gara din Căușeni, iar de aici – cu trenul la Iași. Alte zece autocare au venit din România pentru a transporta circa 450 de persoane la Huși. Totodată, începând din 10 martie, vor fi asigurate curse comerciale directe cu autocarul în Cehia, Germania și Polonia, transmite IPN.

Adițional, a fost pus la dispoziție autobuzul Palanca-Căușeni pentru a asigura transferarea refugiaților spre gară pentru cursa specială spre Iași. În ultimele 24 de ore, datorită cursei speciale de tren Căușeni - Chișinău - Iași (Socola) au fost transportați 1 346 de pasageri. Alte două curse comerciale feroviare Chișinău - Iași (Socola) au transferat 441 de refugiați.

Autoritățile mai anunță că pe traseele naționale vor fi amplasate indicatoare rutiere provizorii în limba rusă/ucraineană pentru redirecționarea automobilelor care traversează teritoriul național spre alte puncte de trecere a frontierei decât Leușeni.

,,Țin să menționez din start că, luând în calcul numărul foarte mare de refugiați care își doresc să ajungă în destinații din Uniunea Europeană, prioritatea Guvernului este asigurarea transferului acestora către acele destinații. În plus, opțiunea de a utiliza infrastructura feroviară și cea aeriană a accelerat ritmul de tranzitare și a crescut capacitatea de transportare”, a menționat Dumitru Udrea, secretarul general al Guvernului, șef al Centrului unic de gestionare a crizei.

Pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 107 mii de cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități). De la începutul războiului din Ucraina, în oficiile Biroului Migrație și Azil au solicitat azil peste trei mii de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău