Pentru prima dată în istorie, un papă în vizită în Irak

  • 01 Martie 2021 11:20
Pentru prima dată în istorie, un papă în vizită în Irak

Pentru prima dată în istorie, un papă se va afla de vineri în Irak pentru a încuraja fragila minoritate creștină să reziste, în pofida conflictului sângeros și a vicisitudinii vieții, și pentru a întinde mâna islamului șiit, relatează luni AFP.

În acest leagăn al creștinătății afectat de războaie și încă marcat de violențele grupării Stat Islamic (SI), papa Francisc se va întâlni - și aceasta o premieră spectaculoasă - cu cea mai înaltă autoritate religioasă a unei părți a lumii șiite, marele ayatollah Ali Sistani, la Najaf, la sud de capitala Bagdad.

Aceasta va fi, de asemenea, prima călătorie în străinătate a suveranului pontif de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce a fost vaccinat, la fel ca și numeroșii jurnaliști care îl vor însoți.

În timpul vizitei sale de trei zile, papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, va vizita o minoritate creștină diversă, însă în scădere, în mijlocul unei populații de 40 de milioane de irakieni, zguduită de 40 de ani de război și criză economică.

Programul papal este unul ambițios în această călătorie istorică: până luni, suveranul pontif va merge la o catedrală îndoliată de o luare de ostatici în 2010 din Bagdad, în orașul Ur - în deșertul sudic al Irakului, la Najaf și în bisericile devastate de SI din Mosul (nord). Este vorba de aproape 1.650 de kilometri în total care urmează să fie parcurși în principal pe calea aerului.

Pe tot parcursul vizitei, au fost deja afișate mesaje de bun venit și apeluri la coexistență. Drumurile au fost asfaltate, au fost instalate puncte de control și s-au efectuat lucrări de renovare în zone care nu s-au aflat până acum în programul vizitelor oficiale.

Comunitatea creștină din Irak este una dintre cele mai vechi și mai diverse, formată în special din caldeeni - catolici -, armeni ortodocși și protestanți.

Sub dictatura lui Saddam Hussein (1979-2003), comunitatea creștină număra aproximativ 1,5 milioane, sau 6% dintre irakieni. În prezent, cu maximum 400.000 de membri, ea reprezintă doar 1% din populație, estimează William Warda, de la Hammourabi, un ONG local pentru apărarea minorităților.

Înainte de exil, majoritatea creștinilor se aflau în provincia Ninive, cu capitala Mosul.

Când în 2014, jihadiștii Statului Islamic au ocupat orașul Mosul, papa Francisc și-a exprimat susținerea pentru campania militară internațională în sprijinul forțelor irakiene. El a afirmat atunci că vrea să meargă și să stea alături de creștinii din Irak.

În 2019, suveranul pontif a condamnat, de asemenea, represiunea sângeroasă a unei revolte populare antiguvernamentale care a afectat în principal Bagdadul și sudul Irakului. În această regiune sudică va merge sâmbătă papa, la Ur, unde s-a născut patriarhul Avraam, conform tradiției.

Vineri dimineață, avionul papal va ateriza la Bagdad cu aproximativ 150 de persoane la bord, jumătate dintre ei jurnaliști.

Numeroase echipe de securitate ale Vaticanului s-au succedat în Irak, scena unor tensiuni geopolitice accentuate, pentru a organiza securitatea. Comisii provinciale au fost însărcinate să asigure vizita papei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău