Pentru Iran, criza musulmanilor rohingya marchează „moartea premiului Nobel pentru Pace”

  • 12 Septembrie 2017 16:38
Pentru Iran, criza musulmanilor rohingya marchează „moartea premiului Nobel pentru Pace”

Violențe împotriva musulmanilor rohingya din Myanmar marchează 'moartea premiului Nobel pentru Pace', a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acuzând-o în mod direct pe lidera birmană Aung San Suu Kyi, care a primit acest premiu în 1991, relatează AFP.

'Un guvern crud condus de o femeie crudă, care a primit premiul Nobel pentru Pace, ucide și incendiază oameni fără protecție, le incendiază casele și nu există nicio reacție reală. Apar condamnări, comunicate de presă, însă la ce servește, trebuie să fie luate măsuri.... Aceasta marchează moartea premiului Nobel pentru Pace', a declarat Khamenei, într-o înregistrare video publicată pe site-ul său oficial.

Liderul suprem iranian a respins ideea că criza din jurul musulmanilor rohingya reprezintă un conflict religios între budiști, majoritari în Myanmar, și musulmani, chiar dacă, în opinia sa, sunt implicați 'anumiți extremiști religioși'. 'Este o chestiune politică pentru că există un guvern care acționează', a afirmat el.

'Guvernele musulmane trebuie să ia măsuri. Nu spunem că trebuie trimise trupe acolo. Dar trebuie să existe presiuni politice și economice' asupra guvernului din Myanmar pentru a opri violențele, a adăugat liderul iranian, solicitând o reuniune a Organizației Cooperării Islamice (OIC) pentru a lua măsuri împotriva guvernului birman.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri pentru a discuta despre criza etnicilor rohingya, comunitate musulmană marginalizată în Myanmar (țară 90% budistă). Peste 370.000 de membri rohingya s-au refugiat în Bangladesh de la sfârșitul lunii august pentru a fugi de noi violențe.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău