Pentru Igor Dodon, un Băsescu cu dublă cetățenie reprezentă un real pericol (Revista Presei)

  • 04 Ianuarie 2017 11:19
Pentru Igor Dodon, un Băsescu cu dublă cetățenie reprezentă un real pericol (Revista Presei)

Adevărul comentează retragerea cetățeniei fostului președinte al României, Traian Băsescu, care potrivit publicației este „o simplă acțiune de PR politic, prin intermediul căreia Igor Dodon dorește să câștige bunăvoința Kremlinului. Un război politic cu fostul președinte al României, Traian Băsescu pe tema retragerii cetățeniei moldave a acestuia este pentru Igor Dodon un prilej atent calculat pentru a-i transmite lui Vladimir Putin că Moldova nu va mai tolera unionismul și implicit unioniștii.

Pentru Igor Dodon, un Băsescu cu dublă cetățenie reprezentă un real pericol dacă ar fi decis în viitorul apropiat să devină jucător activ  pe eșichierul politic  de la Chișinău. Dodon are nevoie de scandal politic  în plan extern pentru a ieși din umbra majorității lui Plahotniuc  iar un război cu Băsescu și cu unioniștii pe termen lung este de bun augur, pentru a se legitima la Kremlin drept ”cel care poate ține sub control Republica Moldova”, comentează Adevărul, amintind că prima vizită a lui Igor Dodon  va fi în curând la Moscova.

Prima „victorie” din „epoca dodoniană” a lui 2017, cu care s-au „rezolvat” toate probleme țării: Băsescu a rămas fără cetățenia R. Moldova pe Facebook – este titlul din Evenimentul Zilei, care scrie despre decretul de retragerea a cetățeniei fostului președinte român.

Vom putea câștiga lupta cu Dodon? – o întrebare din ediția on-line a ziarului Timpul. Autorul presupune că ”Dodonul îl va depăși cu mult în impertinență și imbecilitate pe bătrânul general bolșevic Voronin. Făcând mult mai multe pagube în relațiile dintre frații de pe cele două maluri ale Prutului… Dar ce facem noi, ceilalți? Cum ne apărăm de atacurile lui? Cum vom apăra ființa românească în teritoriul dintre Prut și Nistru, ca să ne putem relua drumul spre România și Europa peste patru ani? – se întreabă Timpul, atenționând că cei mai buni tineri și persoane active pleacă, iar cu fiecare zi care va trece, din mandatul lui Dodon, șansele noastre de a înlătura de la putere pentru totdeauna politicienii ca el și tovarășii lui, cu modul lor de gândire, vor scădea tot mai mult”.

„Primele acțiuni ale lui Dodon în scaunul prezidențial au ucis orice iluzii că el poate fi un „președinte al tuturor” cetățenilor Republicii Moldova, scrie și Nicolae Negru în Ziarul Național.  Deși Constituția îl obligă să fie neutru, mediator, nu exponent al vreunei ideologii sau cu atât mai mult al vreunui partid, Dodon nu urmărește echilibrul, împăcarea, stabilirea unor punți între cele două tabere orientate spre orizonturi diferite, ci răzbunarea, umilirea adversarilor săi politici și geopolitici. El toarnă în mod provocator gaz peste focul mocnind al problemei identitare, se strofolește la unioniști și răscolește iresponsabil jăraticul separatismului, plătind astfel, slugarnic, pentru sprijinul Rusiei în alegeri și pentru viitoarea întâlnire cu Putin, scrie editorialistul de la Ziarul Național. Totodată, autorul se întreabă cum se întâmplă că fiind atât de „blajini” și „pașnici”, cetățenii moldoveni optează pentru uniunea cu un stat care a pornit război împotriva Republicii Moldova, își menține trupele și alimentează separatismul pe teritoriul nostru”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Alexandru Vakulovski comentează într-un editorial pe Deschide.md că „acum, odată cu venirea socialiștilor la putere, ne-am întors în timp. Unii vor iar „limbă moldovenească", „istorie moldovenească" și luptă cu „urgia liberală".

În Moldova revin anii ’90 ai alcoolismului cronic, titrează portalul Moldnova. Alcoolul sau intoxicațiile cu alcool fac cele mai multe victime în rândul locuitorilor  din raioanele din centrul și nordul Republicii Moldova, relevă publicația. Datele statistice de la Chișinău mai arată creșterea numărului celor care au murit din cauza alcoolismului cronic, iar cifrele se apropie de cele de la începutul anilor ’90.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău