Pentru că se retrag, SUA nu vor plăti contribuțiile la OMS pentru 2019/2020, dar vor finanța anumite programe

  • 03 Septembrie 2020 12:19
Pentru că se retrag, SUA nu vor plăti contribuțiile la OMS pentru 2019/2020, dar vor finanța anumite programe

Statele Unite ale Americii nu vor plăti cele circa 80 de milioane de dolari pe care le datorează Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar vor redirecționa acești bani pentru a ajuta la plata facturii SUA la ONU, în New York, a declarat miercuri o oficialitate americană, citată de Reuters. Totodată, președintele Donald Trump a fost de acord să plătească 108 milioane de dolari OMS pentru finanțarea unor programe împotriva poliomielitei și a gripei, în ciuda faptului că este în continuare hotărât să se retragă din acest organism în iulie 2021, a relatat EFE, preluat de Agerpres.

SUA intenționează să părăsească OMS, cu sediul la Geneva, la 6 iulie 2021, după ce președintele Trump a acuzat organizația că a devenit o marionetă a Chinei în timpul pandemiei de coronavirus, acuzații respinse de OMS.

''Vă aducem în atenție declarațiile anterioare prin care ne exprimam regretul față de decizia SUA de a se retrage. Așteptăm noi detalii, pe care le vom analiza cu atenție'', a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS a declarat joi, într-un e-mail de răspuns la o solicitare de a comenta.

În conformitate cu legislația americană, Trump a fost nevoit să dea un preaviz de un an în ceea ce privește retragerea SUA din OMS și este obligat să achite cotizația pe care Washingtonul o datorează organizației în actualul an fiscal.

Nerissa Cook, ''numărul doi'' din cadrul Biroului pentru Afacerile Organizațiilor Internaționale de pe lângă Departamentul de Stat, a declarat că în prezent SUA datorează OMS circa 18 milioane de dolari pentru anul financiar 2019 și 62 de milioane de dolari pentru anul financiar 2020. Ea a declarat că aceste sume vor fi redirecționate pentru a acoperi cheltuielile SUA la New York pentru ONU.

SUA aveau inclusă în buget suma de 123 de milioane de dolari pentru OMS pentru această perioadă fiscală (octombrie 2019 - septembrie 2020): 58 de milioane au fost deja plătite către OMS înainte ca Trump să anunțe, în aprilie, suspendarea contribuțiilor SUA la organizație.

Lawrence Gostin, profesor universitar la Facultatea de Drept Georgetown din Washington, D.C., a comentat într-un tweet că redirecționarea fondurilor OMS este ''imorală... și evident ilegală''. SUA trebuie să-și respecte toate obligațiile financiare, a insistat el, adăugând: ''Trump acționează unilateral, cu (sau fără) Congres și încălcând legea''.

Pe de altă parte, într-o conferință de presă telefonică, funcționari ai administrației Trump au explicat miercuri că 108 milioane de dolari vor fi folosiți pentru a subvenționa eforturile împotriva poliomielitei și a gripei în Libia, Siria, Pakistan și Afganistan. Decizia reprezintă o victorie pentru acei membri ai administrației Trump care consideră că Washingtonul își pune în pericol securitatea dacă suspendă toate contribuțiile la OMS, comentează EFE. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău