Pentagonul ia în calcul trimiterea de vehicule de luptă Stryker în Ucraina

  • 10 Ianuarie 2023 19:05
Pentagonul ia în calcul trimiterea de vehicule de luptă Stryker în Ucraina

Statele Unite iau în calcul să-i trimită Ucrainei vehicule de luptă blindate Stryker, în perspectiva unei ofensive ruse așteptate în primăvara acestui an, au indicat două surse apropiate acestui dosar, transmite marți politico.com.

Informația urmează anunțului făcut săptămâna trecută de administrația Biden conform căruia SUA vor trimite 50 de vehicule militare Bradley pentru forțele armate ucrainene. Vehiculul blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, o mitralieră și proiectile antiblindaj, transmite Agerpres.

Vehiculele Stryker ar putea face parte din următoarea tranșă a ajutorului militar, a afirmat un oficial al Departamentului Apărării american care a ținut să-și păstreze anonimatul. Administrația de la Washington ar putea face un anunț oficial privind pachetul de asistență pentru Kiev săptămâna viitoare, în perioada reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ce va avea loc în Germania.

„Nu avem de făcut niciun anunț pentru moment'', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn.

Deși vehiculele Stryker, construite de General Dynamics Land Systems, nu sunt atât de puternice precum tancurile, ele pot opera în zăpadă, noroi și nisip, însă mobilitatea lor pe teren accidentat este oarecum limitată din cauză că sunt dotate cu opt roți și nu cu șenile.

Statele Unite furnizează deja diverse sisteme de arme grele Ucrainei, inclusiv lansatorul de rachete HIMARS și sistemul de apărare aeriană NASAMS.

În timpul unei vizite recente a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, SUA au promis să-i livreze Kievului un sistem de apărare aeriană Patriot.

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susține că desfășoară o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a populației rusofone din Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău