Pentagonul dorește să efectueze periodic patrulări în Marea Chinei de Sud

  • 02 Septembrie 2017 15:49
Pentagonul dorește să efectueze periodic patrulări în Marea Chinei de Sud

Pentagonul dorește să efectueze periodic patrulări în Marea Chinei de Sud, cu o frecvență de două sau trei ori pe lună, pentru a-și exprima libertate de navigare în aceste ape disputate și pe care Beijingul le revendică, relatează sâmbătă cotidianul Wall Street Journal (WSJ), citat de AFP.

Potrivit publicației americane, obiectivul este de a adopta o atitudine mai constantă față de pretențiile chineze în regiune, spre deosebire de abordarea de la caz la caz a administrației fostului președinte american Barack Obama.

Deși au refuzat să precizeze data și locul exacte ale acestor operațiuni de patrulare, responsabili americani citați de WSJ au indicat că în primele luni Comandamentul forțelor navale ale SUA din Pacific ar dori să se desfășoare două sau trei operațiuni de 'libertate de navigare' în fiecare lună.

Aceste patrule ar urma să fie formate din avioane de vânătoare și nave militare.

Beijingul revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, zonă parțial revendicată și de către Taiwan, Filipine, Brunei, Malayezia și Vietnam.

SUA denunță construirea de către China a unor insule artificiale în scopuri militare în regiune, într-un context de creștere a tensiunilor în Peninsula Coreeană în legătură cu programele nuclear și balistic dezvoltate de Phenian.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău