Pentagon: Situația securității în Afganistan nu merge în direcția corectă. SUA își trimit emisarul să negocieze cu talibanii

  • 10 August 2021 09:21
Pentagon: Situația securității în Afganistan nu merge în direcția corectă. SUA își trimit emisarul să negocieze cu talibanii

Pentagonul a declarat luni că situația securității în Afganistan „nu merge în direcția corectă”, în timp ce militanții talibani au capturat o a șasea capitală de provincie afgan. Emisarul american pentru Afganistan va merge la Doha, în Qatar, pentru a le cere talibanilor să înceteze ofensiva militară și să negocieze un acord politic, a anunțat luni Departamentul de Stat al SUA, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Statele Unite sunt profund îngrijorate de evoluțiile din Afganistan, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, menționând că forțele de securitatea afgane au capacitatea de a lupta împotriva grupului de insurgenți.

Talibanii au preluat luni controlul asupra orașului Aibak, în nordul Afganistanului, aceasta fiind a șasea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenților în ultimele patru zile.

Insurgenții controlează acum șase din cele 34 de capitale de provincii din Afganistan, după ce duminică au preluat Kunduz, marele oraș din nord-estul Afganistanului, Taloqan, situat la 50 km la est de acesta, și Sar-e-Pul, 400 km mai la vest.

SUA își trimit emisarul să discute cu talibanii

Emisarul SUA pentru Afganistan se deplasează în Qatar pentru a le cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară și să negocieze un acord politic, a anunțat luni Departamentul de Stat american, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Emisarul (Zalmay) Khalilzad va fi la Doha pentru a contribui la un răspuns internațional comun la situația care se deteriorează rapid în Afganistan”, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„El le va cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară și să negocieze un acord politic, singura cale care duce la stabilitate și dezvoltare în Afganistan”, precizează textul citat.

„Intensificarea ofensivei militare a talibanilor, care provoacă victime civile de ambele părți, și presupuse încălcări ale drepturilor omului sunt foarte îngrijorătoare”, subliniază comunicatul.

Retragerea forțelor internaționale a fost decisă de fostul președinte american Donald Trump. Joe Biden a amânat termenul cu câteva luni, dar forțele americane și străine vor părăsi total țara până la sfârșitul lunii.

Talibanii, care avansează într-un ritm rapid, controlează de acum șase capitale de provincie Afganistan, iar luptele sunt în curs de desfășurare în alte zone ale țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău