Pentagon: Șeful Forței de elită Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian al trupelor SUA în Irak. Reacția ministrului de Externe de la Teheran

  • 03 Ianuarie 2020 08:18
Pentagon: Șeful Forței de elită Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian al trupelor SUA în Irak. Reacția ministrului de Externe de la Teheran Al Jazeera

Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunțat vineri Pentagonul, relatează Reuters.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Soleimani, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit să-l țină sub control.

 El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forța Quds este o unitate în Iran lui Gărzile Revoluționare (IRGC) îndreptate pentru a desfășura activități de război și de informații neconvenționale și este responsabilă pentru operațiunile internaționale. Forța Quds sprijină actorii non-statali în multe țări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza și Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen și milițiilor șiite din Irak, Siria și Afganistan.

Analiștii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forța Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Zarif condamnă uciderea liderului Forțelor Quds: „O escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă”

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat vineri asasinarea liderului Forțelor Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, afirmând că această acțiune reprezintă "o escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă", relatează site-ul agenției Reuters.

"SUA poartă răspunderea pentru toate consecințele aventurismului său neprincipial", a afirmat șeful diplomației iraniene într-o postare pe Twitter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău