Pensionarii din R. Moldova nu cunosc cum se calculează pensia

  • 28 Octombrie 2015 12:38
Pensionarii din R. Moldova nu cunosc cum se calculează pensia

În R. Moldova, pensionarul nu este informat oficial referitor la modul de calculare a pensiei.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei nu dispune de o modalitate unică de calculare a indicatorilor pensiei, ceea ce nu oferă credibilitate datelor raportate. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului de audit a performanței sistemului de pensii din Republica Moldova, prezentat de Curtea de Conturi, transmite IPN.

Auditul arată că numărul mare de indicatori utilizați în formula de calcul a pensiei nu-i oferă solicitantului o claritate și nici posibilitatea de a cunoaște modul de calculare a pensiei. Totodată, raportorul a menționat că plățile din contribuțiile sociale nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de pensii. „Datoriile față de bugetul asigurărilor sociale constituie o problemă sensibilă. La 31 decembrie 2014, datoriile au constituit 1,1 miliarde de lei”, a menționat raportorul Violeta Andrieș.

„Analiza echipei de audit, împreună cu alte analize în domeniu ne va permite să elaborăm o serie de ajustări a cadrului legislativ în vigoare. În raport se menționează că legislația actuală este depășită și fragmentată și acest lucru urmează a fi soluționat în termen cât mai restrâns”, a menționat ministrul muncii, Mircea Buga, ca reacție la raportul Curții.

Echipa de audit a efectuat verificări și la Ministerului Afacerilor Interne, la Ministerului Apărării, unde a constatat deficiențe la capitolul funcționalității și eficienței procesului de stabilire a pensiilor militarilor. „La acordarea pensiilor militarilor nu există condiții pentru vârsta de pensionare, comparativ cu alte categorii de cetățeni. Totodată, s-a constatat că cele două instituții nu verifică corectitudinea acordării pensiilor, ceea ce a determinat plata pensiilor în avans”, a menționat Violeta Andrieș.

Totodată, auditul a constatat că este necesară instituirea unei singure instituții responsabile de stabilirea și achitarea pensiilor categoriilor menționate. Actualmente, Casa Națională de Asigurări Sociale deține 97% din sistemul informațional referitor la asigurările sociale, iar Ministerul Muncii recomandă preluarea acestor atribuții de la Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, prin ajustarea sistemului informațional CNAS în acest sens.

Auditul a constatat că în prezent, datele aferente sistemului de pensii nu sunt sistematizate pe țară.  Totodată, auditul relevă că majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale este determinată și de nerespectarea disciplinei bugetare privind achitarea contribuțiilor. În acest sens, a recomandat crearea unor mecanisme de evidență a companiilor care au restanțe la capitolul contribuții sociale.

La ora actuală, în Republica Moldova sunt 691 de mii de pensionari, iar cheltuielile pentru pensii însumau la sfârșitul anului trecut 9,1 miliarde lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
14
Tue
17
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău