Pensionarea anticipată pentru limită de vârstă nu va mai fi posibilă. Ce modificări au intrat în vigoare

  • 09 Ianuarie 2018 18:12
Pensionarea anticipată pentru limită de vârstă nu va mai fi posibilă. Ce modificări au intrat în vigoare

Moldovenii nu vor mai putea solicita să se pensioneze anticipat pentru limita de vârstă. Și asta pentru că articolul din Legea cu privire la sistemul public de pensii, care se referă la acest aspect, a fost abrogat. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial.

Până în prezent, asiguratul care a realizat stagiul complet de cotizare putea solicita stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați și femei, precizează BizLaw.md

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru limită de vârstă nu se luau în calcul perioadele necontributive.

Articolul, care a fost aborogat, mai prevedea că pensia anticipată se stabilește în aceleași condiții ca și în cazul pensiei pentru limita de vârstă. În același timp, la data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă se acorda, la cerere, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.

Potrivit documentului, persoanele care în prezent întrunesc condițiile de stabilire anticipată a pensiei pentru limită de vârstă își vor putea exercita acest drept, în condițiile menționate de art. 151, și după intrarea în vigoare a modificărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău